A tudatos fogyasztó!?

Napjainkban gyakran hallhatunk, olvashatunk a tudatos fogyasztókról, fogyasztókhoz szóló kérdésekről, mint pl. a fogyasztói alapjogok. Minap egy kiadványban olvashattam arról, hogyan válhatunk tudatos fogyasztóvá? A címszó alatt jó néhány jogszabály volt felsorolva. Természetes, hogy a jogszabályok ismerete fontos, feltétlen növeli a fogyasztó önbizalmát, de ki az a fogyasztó, aki az őt érintő szabályokat kellően ismeri és tudja is alkalmazni, hacsak nem jogászról van szó. Ugyanakkor keveset olvashatunk a kérdés gyakorlati oldaláról. A nem várt eseményekre hogyan készülhetünk fel? Mi szükséges ahhoz, hogy adott esetben a jogainkat érvényesíteni tudjuk? Egyáltalán felkészülhetünk-e a különböző, rafináltan alkalmazott módszerekre, melyekkel nap mint nap szembesülhetünk.

Két esetet – panaszt – kívánok elbeszélni, amelyek véleményem szerint kis odafigyeléssel megelőzhetők lettek volna.

Nyíregyháza közismert nyugdíjas főorvosa a következő panaszszal kereste fel tanácsadó irodánkat: Egy miskolci hőtechnikai kft. „munkatársa” kopogtatott az ajtaján és cége nevében ajánlatot tett kedvezményes áron reluxa, redőny felszerelésére. A szóbeli ajánlatát nyomdai úton előállított szép, színes reklám szórólapokkal igyekezett alátámasztani. Sikerrel, mivel a „munkatársnál” (akinek a nevét sem tudja) egy erkélyajtóra, két ablakra redőny és egy ablakra reluxa felszerelését megrendelte. Az üzlet megköttetett, méretfelvétel megtörtént, cég képviselője mindjárt elkért 40 ezer forint előleget, melyről elismervényt is adott. A kft. képviselői pár napon belül meg is jelentek a lakásán, a munkát azonban nem tudták befejezni, mivel mérethibás anyagokat hoztak. Újabb hét elteltével már csak egy szerelő jött, aki a munkát hamar befejezte. Ekkor még további 40 ezer forintot kért munkadíjra, anyagra és áfa címén 16 ezer forintot. Erről már elismervényt nem állított ki!

A munka elvégzését, a fizetett összeget egy hivatalosnak tünő könyvben gondosan lenaplózta (úgy ahogy azt kell, a látszatra is adott). Majd közölte megrendelőjével, két héten belül küldik a számlát és a „garancialevelet” – mivel a szórólap szerint garanciát is vállalnak. (Jól hangzik!) Már nincs szükség a korábbi elismervényre – mondta –, ezért visszakérte. Panaszosunk azt szó nélkül vissza is adta.

Közben a redőny meghibásodott, a két hét is bőven letelt, s a számla és a jótállási jegy csak nem érkezett meg. Mit tesz ilyenkor a magyar fogyasztó? Telefonál. Hisz a szerelő megadta a mindig elérhető mobil telefonszámot. A doktorunk is ezt tette, fel is hívta a meghagyott számot. A telefont azonnal fel is vették. Megnyugtatták, minden rendben, udvariasan elnézést kértek, a hibát kijavítják, és az ígért iratokat is egy-két héten belül elküldik... Eltelt újabb három hét, de nem jelentkezett senki. Ezt követően számtalan telefonhívással kísérletezett, de a telefont többé már nem vették fel.. (Az első alkalommal is csak azért fogadták a fogyasztó hívását, hogy számát rögzítsék. Ezt követően a megismert telefonról érkező hívást már „nem kell fogadni.”! Tapasztalatból tudjuk, hogy bizonyos körökben így szokás a kellemetlenkedő fogyasztókat lerázni.) Ezt követően ajánlott levelet küldött a szolgáltatónak, melyben kérte a hiba kijavítását, az iratok megküldését. Válasz helyett a levele érkezett vissza, azzal a postai megjegyzéssel „Nem keresték”! Fogyasztó ezután talált a tanácsadó irodánkra.

Mi is levélben kerestük a „szolgáltatót”, de a mi levelünkre sem volt kíváncsi a kft. Levelünk ugyanolyan megjegyzéssel érkezett viszsza... A panaszt továbbítottuk a Borsod Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőséghez, valamint a számlakibocsátás elmulasztása miatt az illetékes megyei adóhivatalhoz. A körülmények részletes ismertetése ellenére a panasszal nem foglalkoztak, mivel a panaszos a szolgáltatás végzését nem tudta igazolni.

Arzenálunk kimerült, nem tudtunk a fogyasztónak segíteni, bár lenne még a Békéltető Testület és a bíróság, de a tények ismeretében ezeken a fórumokon sem lenne reális esély.

A közelmúltban egy másik fogyasztóval is hasonló eset történt az egyik cipőboltban, ahol egy pár női csizmát vásárolt 24 ezer forintért. A csizmára minőségi kifogást jelentett be az üzletben. A lábbelit nyugtával együtt átvették minőségvizsgálatra. Elmondása szerint a felvett jegyzőkönyv másolatából nem kapott. A boltból azzal engedték el, hogy 3-4 napon belül érdeklődjön. Érdeklődött is, a csizma már várta, de az eladó közölte, hogy a csizmát a szakértők megvizsgálták és a kifogását alaptalannak találták, majd azt visszaadták részére. A nyugtát nem adták vissza. Nem is kérte! A felügyelőség a nyugta hiánya miatt a panaszával nem tudott foglalkozni...

Mint láthatjuk, ilyen esetekben a hatóságokra nem számíthatunk, ezzel az érintett szolgáltatók is tisztában vannak, csak a nyomokat (iratokat) kell eltüntetni, és részükről minden probléma megoldódik.

Tisztelt nyugdíjas barátaim! Örömmel venném, ha már volt hasonló tapasztalatuk, pl. hogy a kereskedők, szolgáltatók milyen jogsértéseket, a fogyasztók milyen hibákat követtek el, észrevételüket megosztanák velünk és olvasóinkkal,

Iván László


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink