Átverték egy termékbemutatón?

Most visszakaphatja a pénzét!

A Fővárosi Törvényszék döntése alapján semmisek azok a szerződések, amelyekben termékbemutatókon idősebb, nyugdíjas, illetve beteg fogyasztókra tukmáltak több százezres egészségügyi és háztartási gépeket.

A Royal Life International Kft. tisztességtelen szerződési feltételek folytán korlátozta vásárlóit, hogy azok meggondolják magukat a termékbemutatón történő vásárlást követően – állapította meg a Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyet a Fogyasztóvédők Országos Egyesülete (FOE) indított a Royal Life International Kft-vel szemben – írta meg a napi.hu.

A Fővárosi Törvényszék a jogerős ítéletében azt mondta ki, hogy semmis a Royal Life International Kft. azon szerződési feltétele, miszerint „a felek megállapodnak a szerződés aláírásával, hogy olyan higiéniai jellegü termékek is kerülhetnek értékesítésre (például infra, mágnes terápiás ágybetét stb.), amelyek vonatkozásában a Ptk. 320. § (3) bekezdése alapján a vevő átvételtől való elállási jogát a csomagolás felbontása után nem gyakorolhatja és tudomásul veszi, hogy a termék(ek) visszaadására nem jogosult.”

A bíróság arra is kötelezte a vállalkozást, hogy törölje az általános szerződési feltételekből az említett részt, a továbbiakban ne alkalmazza. A cég elsősorban olyan egészségügyi, háztartási termékeket kínál bemutatóin, melyek értéke akár a több százezer forintot is elérheti, ezért kiemelten fontos, hogy a fogyasztók élni tudjanak a jogszabály biztosította indokolás nélküli elállási jogukkal.

Egy esetben nem gyakorolhatja a fogyasztó az elállás jogát, ha a terméket nem tudja teljes egészében visszaszolgáltatni. Ugyanakkor érdemes odafigyelni rá, hogy a jelenleg hatályos, fogyasztó és a vállalkozás közötti szerződések részletes szabályairól szóló kormányrendelet értelmében nem gyakorolható az indokolás nélküli elállási jog olyan zárt csomagolású termékek tekintetében, amely egészségvédelmi vagy higiéniai okokból az átadást követő felbontása után nem küldhetőek vissza. A fogyasztóvédelmi szervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy szintén nem müködik az indokolás nélküli elállás joga akkor, ha a vállalkozás telephelyén történik a termékbemutató és a szerződés tartalmazza, hogy ott vásároltuk meg a több százezer forintos termékeket.

Forrás: hvg.hu


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink