Hogyan kerülhetjük el idős korunkban az áldozattá válást?

Az idős, nyugdíjas sértettek többsége általában egyedül és magányosan él. Ök jellemzően még a régi erkölcsi normák szerint élnek és naivitásuk miatt nem is gondolják, hogy az őket megszólító, segítséget kérő férfi, vagy nő ártó szándékkal közeledik hozzájuk.

Az elkövetők a legkülönfélébb indokokkal szólítják meg őket, melynek során elterelik figyelmüket a büncselekmények elkövetése érdekében, pl.:

gázár-támogatást, vagy nyugdíj-kiegészítést hozott,

más hivatalos jellegre hivatkozik (szolgáltató cégek: TIGÁZ, E-ON stb.),

szerszámokat vagy egyéb használati tárgyakat szeretne lerakni, tároltatni,

vásárlás (sertés, vasáru, építési anyag, toll, párna stb.) vagy éppen értékesítés (aranyékszerek, seprü, edények stb.) ürügyével,

pénzt szeretnének felváltani,

WC-re szeretne menni, rosszullétre hivatkozik, vizet kérnek,

kamionja lerobbant és a bevontatáshoz, javításhoz pénzre van szüksége,

szomszéd telket szeretnék megvenni (vagy megvették) és a telekhatár felől érdeklődnek,

szeretet-szolgálattól csomagot hoztak, szociális-segélyt hoztak,

szemétszállítás-túlfizetése miatt pénzt hozott,

kerti munka elvégzésének ürügyével,

sértett hozzátartozójától hozott pénzt, tüzifát, stb.

Biztonsági tanácsok időseknek:

Ne nyisson ajtót, kaput idegennek, ismeretlen személynek! Legyen az ajtaján kémlelőnyílás vagy lánc, így ellenőrizheti a látogatóját.

Ne bízzon meg ismeretlenben, még akkor sem, ha kedvesnek és jó modorúnak tünik!

Ne hagyja nyitva a kapuját, házát, lakásának ajtaját még akkor sem, ha az udvarban vagy a kertben tartózkodik, mert bárki észrevétlenül is bemehet!

Ne hagyja a kapujának, házának, lakásának kulcsát a lábtörlő, virágcserép és egyéb helyeken! Ha elmegy otthonról, inkább vigye magával!

Ne hagyja őrizetlenül azt a helyiséget, ahol nyitva van az ablak!

Szereltessen biztonsági zárakat a lakására!

Ne engedjen be házaló árusokat, TIGÁZ-os, E-ON-os, vöröskeresztes és más hivatalos személynek álcázott embereket, bármennyire erőszakosak is! Kérje igazolványukat! Tartsa kapun kívül, kérje a szomszéd vagy járókelő segítségét!

Ne vegye elő senki előtt a készpénzét otthonában, mert kifigyelik, észre sem veszi, és ellopják!

Ne tartson otthon 100 000 Ft feletti összeget, tegye inkább bankba, vagy takarékba!

Ne nyisson ajtót éjszaka, ha bármilyen zajt hall, inkább hívja a RENDÖRSÉGET! (telefonszám: 107)

Legyenek jó viszonyban a szomszédaikkal. Ha Ön is figyelmet szentel nekik, ők is jobban fognak figyelni, ha segítségre volna szüksége.

A nők olyan válltáskát használjanak, amelynek észrevétlen kinyitása lehetetlen vagy nehézkes, kerüljük a csak cipzáras kivitelü táskákat!. Mindig csak annyi pénzt vagy alig többet vigyen magával, mint amennyiért vásárolni szeretne. Célszerü a pénzt nem egy helyen tartani. Az 5000, 10 ezer és 20 ezer forintos címletek lehetnek a táska egy rejtett belső zsebében, míg a kisebb címletüek a pénztárcában. Amennyiben a pénztárcát belecsavarja egy „zizegős nylon szatyorba”, meg fogja hallani ha idegen nyúl majd hozzá. A vállra akasztható táskát ne csapja a háta mögé, hanem tartsa a teste előtt, vagy szorosan a hóna alatt. Így észrevétlenül senki nem nyúlhat hozzá.

A besurranó tolvajok olyan lakásokat, családi házakat keresnek, melyek bejárati ajtaja záratlan. Ök általában az előszobában és az ajtóhoz közeli helyiségben mérik fel a terepet és az elől hagyott értéktárgyakat gyüjtik össze. Pl. az előszobában hagyott táska, fogasra felakasztatott kabát zsebében felejtett pénztárca, iratok, bankkártya, kulcs stb., illetve a szekrényre letett ékszerek. Értékeit a saját lakásában se tartsa szem előtt, és mindig zárja ajtaját!

Segítség az időseknek:

Vigyázzunk idős rokonaikra és szomszédainkra.

Ajánljunk nekik biztonságos zárakat, és figyelmeztessük őket, hogy legyenek elővigyázatosak, nem kell mindenkiben megbízni.

A legtöbbet mégis azzal nyújthatjuk nekik, ha sok időt töltünk velük, és felhívjuk figyelmüket a fentiekben felsoroltakra.

Hogyan lehet megőrizni biztonságunkat otthonunkban?

A bejárati ajtót – családi házaknál a kaput is – tartsuk mindig zárva, de a kulcs legyen a közelben, mert előfordulhat, hogy tüz vagy egyéb baj esetén gyorsan ki kell menekülnünk otthonunkból.

Cseréltessük ki a zárat, ha kulcsot adtunk korábbi bérlőnek, mert bármikor lemásoltathatták.

Amikor új lakásba költözünk, minden ajtó zárbetétjét cseréljük biztonságosra.

Lakáseladáskor ne egyedül vezessük körbe az érdeklődőket.

A bejárati ajtóra és a névtáblára célszerü csak a vezetéknevünket kiírni. Ezzel megelőzhető, hogy a potenciális bünözők rájöhessenek, hogy egyedül álló nővel van dolguk,

Téves kapcsolásra hivatkozó telefonáló esetén mindig kérdezzünk rá, hogy milyen számot tárcsázott. Soha nem valljuk be senkinek, hogy egyedül vagyunk, és ne áruljunk el magunkról semmit idegeneknek.

Ha telefonbetyárok zaklatnak, ne a helyére, hanem a készülék mellé rakjuk a kagylót, kapcsoljuk ki azt és csak később üzemeljük be újra.

Ne menjünk be lakásunkba, ha arra érünk haza, hogy betörés nyomait látjuk az ajtón, vagy az ablakon! Lehet, hogy a behatolók még odabent vannak. Menjünk át a szomszédba és hívjuk a rendőrséget.

Hogyan nehezíthetjük meg a zsebtolvajok munkáját?

Sohase hordja ruházata külső zsebeiben a pénztárcáját! Tegye lehetőleg belső zsebbe. Ha valaki a tömegben lökdösődik, azonnal ellenőrizze, hogy megvan-e a pénztárcája.

Ne hordjon magánál sok készpénzt! Ha hitelkártyáját lopják el, azonnal értesítse a bankot, ne adjon időt az elkövetőknek, hogy felhasználhassák. A PIN kódot jegyezze meg, ne tárolja a bankkártya mellett és senkinek ne árulja el.

Kézitáskája mindig legyen a szeme előtt. Tömegközlekedési eszközökön fogja a kezébe és csukja be vagy húzza be a cipzárt.

Ne hordja magával az útlevelét, csak ha utazásra készül.

A mobiltelefonok lopása is egyre elterjedtebb, ezért ne tartsa látható helyen. Az esetleges lopást követően azonnal tiltassa le a telefonját és a SIM kártyáját a szolgáltatónál.

Segítséget kérhetnek a Rendőrség segélykérő számain: 107, 112.

Név nélkül bejelentést tehetnek a telefontanú ingyenes vonalon a 06-80-555111 számon, pl. abban az esetben, ha félnek a szomszédtól és nem merik név szerint értesíteni hatóságunkat.

Amennyiben büncselekmény áldozatává válik – a feljelentést követően – forduljon bizalommal a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatához (4400 Nyíregyháza, Kereszt u. 9., tel.: 42/597-678).

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bünmegelőzési Osztálya készséggel áll az Önök rendelkezésére a 42/524-600/3350-es telefonszámon, vagy személyesen munkaidőben a 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 2. szám alatt!


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink