Mi van a csempészcigiben?

Az illegális cigarettának vonzó az ára, hiszen feleannyiba kerül, mint az ellenőrzött, minőségi termék. Az ár azonban nem minden, a csempészcigarettával éppen az ellenőrzés hiánya miatt sokkal könnyebben át tudják verni a gyanútlan vásárlót. A cigarettában lévő dohány jellemzően silány minőségű ezekben a termékekben, de olyan is előfordul, hogy a cigarettáskarton papírral van kitömve.

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet megvizsgálta a csempészett cigaretták fiziológiai hatásait, melynek eredménye megdöbbentette a szakembereket is. A tudományos kutatás igazolta az illegálisan forgalmazott dohányáruk fokozott egészségkárosító hatását, ugyanis a csempészett cigarettákban a daganatkeltő komponensek mennyisége az ellenőrzött termékekben kimutatott értékekhez képest többszörös volt.

A csempészcigaretták egyébként nem csak a gazdaságnak és az államnak okozhatnak kárt, de azok fogyasztóvédelmi szempontból is kevésbé biztonságosak – bár a cigaretta esetében fura a hamis termékek egészségkárosító hatásáról, kockázatairól beszélni. Gyakori fogás a Kínából érkező Jing-Ling csempészcigi – ennek összetételét megvizsgálva madárürüléket, atkát, egyéb növényeket és rovarokat is találtak a szakértők.

Forrás: Privátbankár.hu


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink