Mindennapi pénzügyeink

Újév táján Dunát lehetne rekeszteni a fogadalmakból. Aztán eltelik egy-két hét, hónap, s azt láthatjuk, hogy a megvalósított fogadalmak már egy keskeny kis patak felduzzasztásához sem lennének elegendők. A legismertebb szándékok egyike a nagy ünnepi lakmározások után fogalmazódik meg. Belenézünk a tükörbe szemből, majd oldalról, s a gömbölyödő formákat, a szűk ruhákat látva elhatározzuk, hogy sürgősen le kell adni X kilogrammot! Aztán szép lassan visszatérnek a régi szokások – nem árt az a kis szalonna, milyen jó is a házi disznósajt, este 10 órakor bekapok még néhány falatot a tévé előtt ülve. És marad minden úgy, ahogy volt! Hasonló a helyzet más területeken tett fogadalmakkal is.

Hol van a probléma? Miért vannak kudarcra ítélve ezek a próbálkozások? A legnagyobb gond az, hogy ezek a fogadalmak csak úgy „lógnak” a levegőben. Nincsenek hozzárendelve egy magasabb célhoz, nem szolgálják egy számunkra nagyon fontos célkitűzés megvalósítását. Mennyivel sikeresebb lenne a fogyókúrás próbálkozásunk, ha beillesztenénk az életünkbe, például így: ,,Igaz, hogy már nyugdíjas vagyok, de a családomnak szüksége van rám. Összetartozunk már több évtizede, szeretném, ha minél hoszszabb ideig együtt élhetnénk. A gyerekeknek is szüksége van még arra a kis támogatásra, amelyet nyújtani tudunk anyagilag, valamint mindig számíthatnak ránk váratlan helyzetekben. Milyen jó, hogy az unokák jöhetnek hozzánk a szünidőben, vagy ha lebetegszenek, tudunk rájuk vigyázni. Látni szeretném még, ahogyan felnőnek, meg szeretném érni életük kiteljesedését, táncolni szeretnék a lakodalmukon!

Ehhez pedig az kell, hogy minél tovább éljek jó egészségben. Ezt úgy tudom elérni, hogy koromnak megfelelően, de aktív fizikai életet élek, dolgozok, mozgok, sportolok. Odafigyelek a táplálkozásra – kevesebbet eszek, minőségi ételeket, több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztok.

A célok elsöprő ereje

Kerülöm a stresszes életmódot, napjaimat kiegyensúlyozottan, nyugodtan töltöm. Kevesebb tévénézés, több olvasás, kirándulás, több idő a barátokkal, a családommal, ismerősökkel.” Ugye, mennyivel nagyobb az esély így néhány kilogramm leadására? Amikor nem a fogyás a végső céI, az, mint „melléktermék” jelentkezik egy számunkra nagyon fontos vágy elérése érdekében. Kitűzzük a célt, megtervezzük, hogyan tudjuk megvalósítani. Naponta felidézzük, hova akarunk eljutni, folyamatosan emlékeztetjük magunkat a tennivalókra és lépésenként megvalósítjuk a részfeladatokat. Az új szokásokat ki kell alakítanunk és tartanunk kell magunkat hozzájuk. Persze mindez tudatos életvitelt feltételez és nagy elszántságot, kitartást kíván meg tőlünk napról napra. Életünk egy van, annak viszont sok-sok oldala, amelyeket gyakan elkülönítve kezelünk egymástól. Előszeretettel vizsgáljuk külön a magánéletünket, a munkahelyi dolgainkat, az életmódunkat, a táplálkozásunkat, az üzleti és a pénzügyi tennivalóinkat, hogy csak néhányat említsek.

Van azonban egy közös bennük – valamennyit mi éljük, s szándékaink, tulajdonságaink, cselekedeteink életünk minden területén megjelennek. Ugyanúgy ígaz az is, hogy azok a törvényszerűségek, amelyek életünket formálják, minden területen hatnak. Tehát ha a fentebb említett célkitűzés és a megvalósítás működik az életmódunkkal kapcsolatban, akkor az a pénzügyi területen is kifejti hatását. Akár kedvező, akár kedvezőtlen értelemben.

Sokan küszködünk a pénzzel. Kevés, nem elég. De honnan érkezik a pénz hozzánk? Itt jön be a képbe egy nagyon fontos szabály – a pénz a célokból jön!

A cél olyan, mint egy mágnes – képes bevonzani a fizikai dolgokat! Csakúgy, mint az élet más területein, a pénzügyek vonatkozásában is két hajtóerő van – a félelem és a vágyak. Sokunk életén a félelem uralkodik – meg tudom-e venni a téli tüzelőt? Lesz-e elég pénzem a villanyszámlát, a vízdíjat befizetni? Tudok venni elég ennivalót az ünnepekre? Ugye, azért nem ezek az életünk céljai?

Ezek nem fognak nekünk pénzt termelni, nem oldják meg a gondjainkat. Ami segít nekünk, az a célokból jön. Ennek van elsöprő ereje, ez küzdi le a nehézségeket, Amikor teszünk is valamit a vágyainkért, akkor alakul át céllá. A cél megvalósítása pedig aktív cselekvést igényel. S ha mozgásba hozzuk a dolgokat tetteink által, akkor kezd el működni az a bizonyos mágnes. Ha tudom, hogy mit akarok, s azt is megtervezem, hogyan érhetem el, s ha mindennap teszek érte valamit, akkor annak meglesz az eredménye. Lehet, hogy lassan, de ne becsüljük le az ebben rejlő erőt! A világot és az emberek életét sem a hirtelen, nagy tettek viszik előbbre, hanem a nap, mint nap megtett kis lépések. Bizony, a legtöbb embernek úgy lesz pénze, hogy megdolgozik érte. Mindennap. S akkor szaporodik, akkor marad nálunk ha vannak céljaink. Különben elfolyik.

Úgy érzi, sok problémája van? Sok mindentől fél? Akkor vizsgálja meg a fentiek értelmében, hogy vannak-e valódi céljai? Képes-e a céljai érdekében lemondani a felesleges dolgokról? Képes-e arra, hogy utánajárjon a dolgoknak? Szán-e időt arra, hogy a legkedvezőbb bankszámlát megkeresse, ha szükséges, a iegkedvezőbb feltételekkel vegye igénybe a banki szolgáltatásokat, mit tehet azért, hogy a megtakaritásait korszerűen kezelje, s ne kevesebbet kapjon kézhez, mint amikor betette? Lát kiutat a problémáiból? Ha nem, akkor lehet, hogy nincsenek céljai, vagy nem a saját céljai megvalósításán munkálkodik. Élessze újra a céljait! És ne csak a pénzügyei vonatkozásában, hanem élete minden területén!

Tapasztalja meg a célok elsöprő erejét!

A Stonehenge Bankház csapata nevében sikeres tervezést kívánok!

Sajti László

Stonehenge Bankház

szervezeti igazgató

Forrás: Generációnk


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink