Mit tegyünk egészségünk védelmére,

vagy a gyógyulásunk érdekében?

Előadás (vagy mondjuk inkább bemószerolós „termékismertetőnek”?)

A kezdetek:

1. Telefonhívás: „XY vagyok az Ilyen-Olyan Kft-től. Hajlandó két egészséggel kapcsolatos kérdésre válaszolni? A) Jár-e rendszeresen tüdőszűrésre?” Igen. B) „Szed-e rendszeresen gyógyszert?” Igen. (Vagy valami hasonló kérdések lehettek.)

2. Telefon: „XY vagyok az Ilyen-Olyan Kft-től. Ön válaszolt az egészséggel kapcsolatos kérdéseinkre. Nyert egy ajándékot 19 900 forint értékben, és meghívjuk egy előadásra. Ha társát is hozza, külön 10 000 forint is jár”. Válaszunk: Köszönjük, nem akarunk...

„Azért beszéljék meg, majd később még telefonálok.”

3. Telefon… rábeszéltek, elmegyünk…

Meghívó jött postán, sajnos visszakérték (tudták a címünket is).

4. Telefon: „… ugye nem felejtették el? a meghívót hozzák magukkal! …”

Az előadás:

Kezdete a meghívó szerint 9 óra, kérik megjelenni 8:30-kor.

Ott volt kb. 30 meghívott, 60–80 év közötti, sokan görbebottal. 8:55, kinyílik az ajtó, megkezdődik a regisztráció.

Személyazonosságit előkészíteni, a meghívókat pedig leadni! Szigorú az ellenőrzés (akkor még nem sejtettük miért).

9:15, megkezdődött az előadás. (A kivetítőn „Ez-Nemaz Kft.” olvasható.

Az előadó szuggesztív, begyakorolt szöveggel. A koreográfia vázlatosan:

Lehetséges betegségeink felsorolása (szív, máj, ízületek, allergia, pl. atkától stb.). A gyógyszer csak bajt csinál.

Közben kérdés: „Igazam van?” A hallgatóság kórusban: Igen. „Nem hallom, még egyszer!” Mint egy kiképzésen.

„Minden a táplálkozáson múlik, utólag már hiába okos az ember.”

Titánium „Silver Royal” edény készlet kell… könnyű, egy életre szól… a zománcosokat ki kell dobni!…

A ZEPTER elavult, 30 éves technológia, nehéz, 750 000 forint…

Indukciós főzőlap kell az edényekhez, 120 000 forint, „Silver Royal”

Kerámia késkészlet, 3 db-os 60 000 forint, de az edénykészlethez ajándékba adják. (Svájci, cirkónium oxidból.)

Az edény-készlet lista-ára most derült ki: 450 000 forint.

Következő termék az Infraterápiás matrac, 14 év kutatómunka. 9 erősségi fokozat, testrészenként állítható…

A hajszálerek elzáródását megszünteti (video klip), keringés, gondoljunk a fatörzsre, a kérge vezeti felfelé a nedveket, a törzs belsejében pedig vissza(?)”

„Cukorbetegség, ízületek, magas vérnyomás, prosztata, inkontinencia….

Az infra nem melegít! A szervezet termeli a hőt a hatására(?). Az Infra terápiás matrac ára 350 000 forint”.

Közben berohan egy munkatárs: „… küldött a főnökség 4 lepecsételt borítékot, melyekben a mai napon kisorsolható rendkívüli kedvezmények vannak…”

Minden hallgató kap egy lezárt sorszámot (6 számjegy – 1 millió változat). 4 ember „+ meglepetést kap”.

(Egy csomó megmarad a kezében, ezt azzal indokolja, hogy nem jött el minden meghívott. Furcsa módon nem volt üres szék!!!)

Nagyon szigorú sorsolási eljárás!” Videóval rögzítik az egészet! „… közben teljes csend legyen!… Ha valakinek mind a 6 számjegye stimmel, ugorjon fel, mondja, hogy „NYERTEM” és mondja a kamerába a nevét!”… Na, ezt gyakoroljuk! Hármat számolok, mindenki ugorjon fel, kiabálja, hogy „NYERTEM”. Ha valaki nem ugrik fel, mindenkivel újra próbáljuk!!! (30 „db” vén nyugdíjas, görbebotok, stb.!!).

1. boríték bontása: 100 000 forintos ajándékutalvány! 6 számjegyes találat sajnos nincs… nézzük akkor csak az első számjegyet! 1 fő felugrott „NYERTEM”, stb.

2. boríték bontása: 1 db főzőlap utalvány …

3. boríték bontása: 1 db Infra matrac utalvány, kerámia késsel …

4. boríték bontása: 1 db Infra matrac utalvány, ….

(A közben suttogókat rendreutasították.)

Gyapjútakaró a következő termék. Kiváló 3. minőségi osztályú. (1. osztály a merinói juh háti gyapja, 2. osztály a hasi, vagy fordítva(?), a 3. osztály az első, legfinomabb nyírás(!). 230 000 forint.

Vákuumpárna a takaróhoz, LUXAFILL töltettel, atkamentes! 60 000 forint. A szállítótól minden 1000 db után kapnak tesztelésre 30 db-ot. „Gondolja meg mindenki, tudná-e alkalmazni problémái orvoslására ezt a párnát (álmatlanság, horkolás…)! 4 párnát tudnak adni tesztelésre, a leggyorsabban felugrónak.

Számolás háromig… 10 öreg ugrott fel. Láss csodát, már rohantak is a munkatársak hátulról, és mind a 10 felálló kezébe nyomtak 1–1 párnát.

Az előadó külön mindenkinek elmondja, hogy a párnákért nem kérnek pénzt, de időnként értékelést kell írniuk, és el kell menniük egy bolt megnyitójára. Kikérdezi őket, hogy ugye nem csak azért viszik haza, mert ingyen van, ugye tényleg szükségük van rá?

Ismét egy csoda, a cég még egy párnát ajándékoz nekik… ismét az előző szövegkörítés, kikérdezés és a 10 kiválasztott „prémium kategóriás, tesztelő ügyféllé” lépett elő.

Közben felsorakoztatják őket, mint az oviban. A két párnához már kapnak egy gyapjútakarót is a cég ajándékaként… ismét: kiértékelést… megnyitóra… ugye nem csak azért kell, mert ingyen van…? Stb.

És… ha már van két párna, legyen két takaró is! Sajnos ezt már nem tudják ajándékba adni. Önköltségi áron mindössze (!) 150 000 forintot kérnek a második takaróért.

Természetesen ilyen előzmények után senki nem volt, aki vissza merte volna adni az ölében szorongatott termékeket, akár kellett neki ennyiért, akár nem. Mentek az asztalokhoz aláírni a szerződést: 2 gyapjútakaró + 2 váku-umpárna = 150 000 forint.

Ezek után a 4 borítékos sorsolás „szerencsés” nyertesei is mehettek szerződést kötni, az infra terápiás matrac és a hozzá tartozó ajándékok vásárlásáról (350 000 Ft). Kb. 3–4 vásárló lehetett.

Kérdéseket is lehetett feltenni. Sajnos nem tudtuk meg, hogy az infrasugárzást a matrac hogyan állítja elő, ha az nem hősugárzás. Ez gyártási titok. Amikor kiderült, hogy valakiből nem lesz vevő, átváltottak agresszívbe. A rendezvény 14 óra után ért véget.

Kivonuláskor le kellett adni aláírva a sorsjegyet, és megkaptuk az ígért ajándékot. Búcsúzóul a megjegyzést tevő (nyugdíjas) „vendégeket” alpári módon lekiabálták.

A végén jöttünk rá, hogy belépéskor miért is volt az a gondos ellenőrzés: nagyon kellemetlen lenne, ha a meghívott nyugdíjasokon kívül valami „hivatalos közeg” (Fogyasztóvédelem, vagy egyéb) is besurranna megtekinteni, hogy mi folyik itt, az egészségvédelmi szeánszon.

Kicsit belegondolva, ők a bankszámla-számunkon kívül szinte mindent tudnak rólunk, és mi mit tudunk róluk? Gyakorlatilag semmit. (Anonymus)


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink