Piaci kesergő

Hajdanán, úgy vagy 30 éve, a miskolci piacra vitték a gyümölcsöt és a zöldségfélét a szabolcsi kis és közepes termelők, mert ott drágábban lehetett azt eladni. Nem tudom, hogy most mi a helyzet, de nekem kifejezetten drága a nyíregyházi piac. Azt is mondhatnám, hogy a megújult csarnok és a rövidesen kész, külső, fedett piactérhez nem illik egy, s más!

Úgy, általában drága minden, még az is, amelyből köztudottan bő volt a termés. Ilyen az étkezési minőségű alma, melynek kilóját 35 forintért veszi meg az állam a gazdáktól. Igaz, hogy erre szokták mondani, hogy „jobb híján” adják oda, de akkor a piacon miért 100–150 forintos áron árulják ezt a gazdák? Vagy talán nem is a gazdák ők, hanem régiesen, a kofák? Nem kellene itt némi pozitív piaci magatartást tanúsítani a fogyasztóknak? Talán a 35 forint duplájáért árulva meglódulna a kereslet, és közelíteni lehetne ahhoz az elváráshoz, hogy „egyen meg mindenki naponta egy almát, mert ez kifejezetten egészséges”. Ezen az áron, városi lakótelepekre kiszállítva teherautóval még marketingnek is elmenne. Volt ilyen a rendszerváltás tájékán és tárolt a panellakó is kicsit többet, minthogy hetente, vagy naponta a piacról hozza.

Irigykedve látom a televízióban, hogy egy piaccsarnokban kóstolgat barackot egy hölgy. Na, ezt nem is akarnám, hiszen egy őszibarack ára legalább 100 forint, és drága kóstolás lenne az eladónak. Azt viszont elvárnám, hogy ha hazaviszem, akkor, ha tényleg kemény, akkor puhuljon meg, és ne kezdjen rohadni. Ugyanez a helyzet a küllemre szép, kemény körtével is. Még „zsákbamacska is” a többfajta gyümölcs, mert a minőség nem mindig párosul a kinézettel. Szóval, az ár mellett még itt van ez is a vevőknek (mellékelem a képet a rohadni indult, drága barackról). Hiába mondják, írják, hogy a gyümölcs evése nagyon fontos, enni ezt naponta kellene, hogy hatása legyen a szervezetünkre.

Nem változtak az évszaknak megfelelően egyes gyümölcsfélék és zöldségek árai.

A paradicsom szinte most is primőr áron kapható, nemigen van olyan háziasszony, aki ivólevet főzött paradicsomból. Nem ismerem az okokat, lehet, hogy a kiskerteknek a nyári melegek nem jöttek jól, és ez okozza a magas árakat. A fóliák alatti termést ki lehetett védeni a locsolással, és ennek költsége nem lehet akkora, hogy a külföldről behozott paradicsommal vetekedjen árban. Tény az, hogy nem tudtam jót enni paradicsomból, mert drága volt és most is az.

Ez a helyzet a gyümölcsökkel is. Mi lesz a télen, ha már jelenleg is néhánynak a szebbje 500 forint felett van. A gyümölcsök mellett a fentebb említett paradicsom is, melyet bizony folyamatosan kellene enni, nem csak néhanapján. Mivel hozzájutni drágán lehet, és ráadásul még pórul is járhat, ha hazavittük, hát nem rózsás e téren a helyzet, sem a kiskeresetűeknek, de a nyugdíjasoknak sem. Így aztán hiába a statisztika arról, hogy értékálló a pénzünk, a gyümölcs és zöldségek ára ezt ugyancsak cáfolja.

A megoldást nem tudom, de ha az „őstermelők” egy része ilyen áron és ilyen minőségben termel, akkor ott valami nem stimmel. Mivel és hogyan permetezett, vagy kitől vette meg? Csak bosszankodtam, amikor az általam kopaszbaracknak nevezett árut hazavittem és nem puhult meg. El is neveztem „gumibaracknak”, mert szinte elrágni sem lehetett. Pechemre olyan is volt, hogy szép sárga kajszibaracknak kinéző valamit vettem, amely még kemény volt és úgy is maradt. Hetekig árulta az illető drágán és mások is pórul jártak vele. Állítólag ez „kényszerérett” volt, korán leszedték és így adták el. Baracklekvárt ebből nemigen főzött senki.

Azért a piac nagy részén jó minőségű gyümölcs és zöldségféle van. Az árak magasak, de legalább az, akinek van pénze, válogathat, kóstolhat is, ha megfizeti. Akinek nem jut rá, hát érje be a néhanapjával, vagy még azzal sem. Ez kritikája az infláció valós nagyságának.

Talán jövőre jobbak lesznek a piaci kilátások és olcsóbban eszünk gyümölcsöt és zöldségfélét ezen a megszépült piacon. Maradjunk ennyiben, és remélem az időjárás is kegyesebb lesz hozzánk, s az eladók is szolidabban számolnak majd. Bár a piacon alkudni is szoktak, ez a régi szokás nálunk nem nagyon működik. Tudom én, hogy itt az árusok nagy része egyben kereskedő is, de talán nekik sem kellene ezt mellőzni. A piac ettől piac és ettől más a hangulata.

Dombóvári István


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink