Van, aki kihasználja

a nyugdíjasok

tájékozatlanságát

Döbbenetesen drága biztosításokat varrnak időnként az idős emberek nyakába, csupán azért, mert ezt a korosztályt a tájékozatlansága miatt könnyű sok mindenre rábeszélni – derült ki egy több hónapja tartó konzultációs sorozaton, amelynek hallgatósága rendre idősebb emberekből verődik össze. A szakértők számára is meglepő, milyen lehetetlen extrém és felesleges szolgáltatást sóznak a nyugdíjasokra egyes rámenős ügynökök, vagy a magas jutalékra hajtó utazási irodák képviselői közül jó néhányan.

A 60-65 éven felüliek fizetik átlagosan a legdrágább, de nem feltétlenül a legmegfelelőbb biztosítást. Szerződéseik zöme sok felesleges tételt tartalmaz, ezért a tarifa is jóval magasabb az átlagosnál: a napi 200-300 forintos díjnak az ötszöröse, 1000–1500 forint is lehet. Az idős embereket meg kell tanítani biztosítást kötni, különben „ingük, gatyájuk” is rámegy a gondoskodásra.

Ez a korosztály eleve hátránnyal indul, mivel alig használja az internetet, a legtöbb nyugdíjas még mindig csak papír alapon képes biztosítást kötni, és többnyire készpénzben fizet.

A nyugdíjasoknál van a legtöbb régi, akár évtizedek óta gondosan őrzött – bár időközben megsárgult – lakásbiztosítási kötvény is. Ezek nagy része elavult és korszerűtlen szolgáltatásokat is tartalmaz, ráadásul esetenként az aktuálisnál jóval drágábban. réginél lényegesen olcsóbb megoldás a jó.

(részletek)

Forrás: Piac és profit.hu


Fogyasztóvédelemmel kapcsolatos cikkeink