Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Tudatos, környezettudatos vásárló leszek

Tudatos, környezettudatos vásárló leszek!


Elmúltak az ünnepek, egy új évet kezdtünk el, amiről a szakértők azt jósolják, nem lesz könnyebb az előzőnél. Legtöbben elvégeztük a háztartásunk zárszámadását is, megnéztük mire futotta 2009-ben s mire nem. Vágyaink, terveink szerények, de 2010-re is vannak.

Karácsony után biztosan többen is megállapítottuk, hogy egy kissé most is többet költöttünk, mint amennyit szükséges lett volna, s hogy most is túlbiztosítottuk magunkat ünnepi ételekkel. A társasházunk előtti kukák a szokásosnál is gyorsabban megteltek csomagoló anyaggal, melyek az ajándékokat rejtették. Felvetődött bennem a kérdés: szükség volt ennyi csomagoló anyagra? Tovább szőttem a gondolatokat: mennyire vásároltunk tudatosan? Mennyire vagyok én környezettudatos vásárló? Szeretnék az lenni, hiszen mint amatőr környezetvédő is tudom, hogy mindennapi vásárlásaink hozzájárulnak környezetünk terheléséhez, ennek mértéke elsősorban rajtunk múlik. Vásárolni kell, csak nem mindegy hogyan, mit és mennyit. Több civil szervezet kiadványokkal próbál bennünket rábeszélni arra, hogy ne vásároljunk kritikátlanul, feleslegesen, ne dőljünk be a fogyasztást ösztönző reklámoknak. Ne higgyük el, hogy a tárgyak megszerzésétől leszünk boldogok. Azt is mondják - és bizonyára így is van -, hogy a vásárlók elsősorban az árat nézik és csak ezután veszik figyelembe a termék minőségét és egészséges mivoltát. A termék okozta környezeti kockázatban, a gyártók környezetet károsító magatartására alig figyel a vásárló.

Nagy bennem az elhatározás, hogy 2010-től tudatos, sőt környezettudatos vásárlóvá válok. Első lépésként összegyűjtöttem azokat az ismérveket, melyek a környezettudatos vásárlót jellemzik. Megállapítottam, hogy bár már eddig is igyekeztem, nagyon sok mindent másképp kell tennem már holnaptól. Hogy hogyan képzelem és fogom tenni, itt leírom, és nyugdíjas társaimnak is megfontolásra ajánlom.

Tudom magamról, hogy hajlamos vagyok egy jónak látszó ajánlatnak engedni, ezért kerülni fogom az ad-hoc vásárlást. A vásárolni kívánt dolgokról listát készítek Ez arra is jó, hogy ki ne felejtsek fontos dolgokat-, s a listához tartom magam. Ha mégis elcsábulnék, mielőtt leemelném a polcról a terméket, átgondolom, tényleg kell ez nekem? Ezt már eddig is próbáltam, s biztos sokszor láttam be, nagyon jól tettem, hogy meggondoltam alaposan. Akciós termékből se vásárolok többet annál, amire belátható időn belül szükségem lesz. (megromlik, beleesik a moly stb.)

Tartós fogyasztási cikk vásárlásakor a jobb minőséget részesítem előnyben, mert ha valamit hamar ki kell dobni, az kétszeresen baj; egyrészt szemét lesz belőle, másrészt újat kell venni s ez pénzbe kerül.

Ezentúl nem veszek hajtógázas illatosítót a WC-be, inkább maradék parfümöt, illóolajat használok.

Tisztító és tisztálkodó szerek vásárlásakor a kevésbé drasztikusat veszem meg, s kicsivel mindig kevesebbet használok az előírtnál (a gyártók túlbiztosítják a határt)

A legnagyobb odafigyelés, az árú leggondosabb megválasztását az élelmiszerek igénylik. Választásunk nemcsak környezetvédelmi és takarékossági szempontból jelentős, de egészségünk alakulására is hatással van. Az étkezés és az egészség nagyon szoros összefüggésben van. Mi idősebbek már azt halljuk: „ha egészség van minden van.” Elhatároztam, hogy az eddigieknél jobban megnézem mit tartalmaz a termék, s amennyire lehetséges friss és kevésbé feldolgozott élelmiszert veszek, melyek nem tartalmaznak tartósítószert és adalékanyagokat. Inkább kevesebbet, de csak jó minőségű élelmiszert szándékozom venni. Kerülni fogom azokat a zöldségeket, gyümölcsöket, melyeknek nincs szezonja, így biztosan távoli országokból szállították. Lehetőleg magyar élelmiszert vásárolok, ezzel a hazai termelőket is támogatom.

Nagyon szeretem a húsos ételeket, ezért meg se próbálok vegetáriánus lenni, de ezentúl a baromfit részesítem majd előnyben a sertés- és marhahússal szemben. Javítanom kell a halfogyasztásomon is, ezért több halat fogok vásárolni. Étrend-kiegészítőket csak akkor fogyasztok, ha valóban szükségesek és akkor is természetes összetevőjűt választok.

A felesleges csomagolóanyagok nagyon megnövelik a szemét mennyiségét, ezért én udvariasan, de határozottan visszautasítom a szükségtelen zacskókat, dobozokat, s inkább az általam varrt mosható textil szatyrokat használom. Tudom, hogy a keletkezett hulladék nem feltétlenül szemét, hisz egy részük újrahasznosítható, ezért a jövőben még jobban ügyelek a szelektív hulladékgyűjtésre. Amit csak tudok, magam újrahasznosítom, ilyenek lehetnek a nejlonzacskók, palackok, befőttes üvegek, amikre mindig szükség van a háztartásban.

Szívesen veszek újrahasznosított alapanyagokból készült termékeket, melyeken jelzik az újrahasznosítás tényét. Azt hiszem ennyi célkitűzés kezdetnek nem rossz és úgy gondolom egy kis odafigyeléssel , következetességgel meg lehet csinálni.

Már a gondolata is jó érzéssel tölt el, hogy „hétköznapi halandóként” minden nap tudok tenni a környezetemért, a természetért és magamért.

Biztos vagyok benne, hogy nem vagyunk közömbösek az iránt, milyen lesz unokáink környezete, ezért tegyünk érte s unokáinkat is szelíden irányítsuk a környezet óvása felé. Mi legyünk ebben a jó példa.


Kovács Jánosné

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .