Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
A megyei elnökség beszámolója a 2012

A megyei elnökség beszámolója a 2012. évről

A Megyei Szövetség elnöki testülete ülésezett február 28-án az Alvégesi Művelődési Házban. A levezető elnök, Rusz Péterné üdvözölte a megjelenteket, köztük a városi szövetség vezetőjét, Szabóné dr. Csiszár Gabriellát. A testület meghallgatta Szabó Pál megyei elnök beszámolóját (részletek):

Bevezetőül hadd emlékeztessek 2011-évben megalkotott és a nyírbátori Sárkány-parkban elfogadott stratégiánk elveire. Egyetértettünk akkor abban, hogy a stratégia legfontosabb alapgondolata: a nyugdíjas mozgalom szükségessége. A mozgalom tartalma pedig az időskorúak összefogása, a közösség erejének érvényesítése, a segítségnyújtás és a hagyományápolás. Ez képezte minden cselekvésünk alapját.

Megköszönöm Önöknek, az egyesületek, klubok tagságának, hogy a 2012-es év során e stratégiai elvek szerint együttműködtek, együtt gondolkodtak velünk a közös tevékenységeket tekintve. Pedig az elmúlt év sok rendkívüli körülményt és váratlan eseményt tartalmazott; betegséget, gazdasági és politikai válságot, a működtetési források szűkösségét stb. Ezek mellett és ellenére a rendezvénytervünkben előírt valamennyi eseményt megszerveztük, terveink végrehajtását tekintve pedig sikeres eredményekről számolhatok be.

Az elnök szólt a május 12-i sényői megyei nyugdíjas-találkozóról, a június 11-i régiós kulturális szemléről, az Idősek világnapi megyei ünnepről és az Idősek Megyei Karácsonya tartalmas, ünnepi hangulatú rendezvényéről, megköszönve a szervezők, a külső segítők (sényői önkormányzat, a Váci Mihály Kulturális Központ, a Buszacsa vezetői és a Nyíregyházi Főiskola rektora és munkatársai) támogatását.

Az időskorúak országos Ki mit tud? vetélkedőin és a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által szervezett kulturális versenyeken is sikerrel szerepeltek egyesületeink énekkarai, tánckarai. A minősítéseiket itt fel sem tudnám sorolni, többségüket kiolvashatták a Nyugdíjaséletből. Kiemelem ezek közül a békéscsabai táncversenyt, amelyen az ibrányi Nyugdíjas Egyesület táncosai arattak megérdemelt sikert, Puskásné Irénke vezetésével, az októberi csillebérci Dalkörök Találkozóját, melyen az Alvégesi népdalkör szerzett első helyet Véghné Irma irányításával és a szeptemberi szolnoki Országos Versmondó találkozót, melyen Erdélyi Tamás Az év versmondója címet nyerte el. Eredményükhöz őszintén gratulálunk!

Gyarapodtak az elmúlt évben a kistérségi kulturális rendezvények. Ismét sikeres volt Tiszabercelen a Tisza-parti nyugdíjas-találkozó, melyet 20 környékbeli és megyeszékhelyi egyesület mintegy 600 tagja látogatott meg, továbbá a Paszabi Szőttes Napok, Sváb nap és krumplifesztivál Gávavencsellőn, Hal-vad Fesztivál Balsán, Lecsófesztivál Buj községben, és még sorolhatnám a hasonló találkozókat a megye egyéb területein. Szólnom kell egyesületeinknek a saját településükön zajló ünnepségeken történő szerepléseikről, a szomszédolások keretében kölcsönös látogatásaikról, bemutatkozásaikról, hazai és szomszéd országbeli kapcsolataik kiépítéséről és rendszeressé tételéről, melyeken ápolják a barátságot, a hagyományok őrzését.

Mindezekről – amennyiben tájékoztatást kap – rendszeresen, hűségesen tájékoztatja olvasóit havi folyóiratunk, a Nyugdíjasélet, amelyet tartalmáért, színvonaláért nem érdemtelenül tartanak országosan példamutatónak. Főszerkesztője és a lapba rendszeresen írogató szerkesztőbizottsági tagok és olvasók kiváló munkát végeznek. Nagy kár, hogy nyugdíjasaink évről évre kevesebbet rendelnek. Tavaly 735, ezévben már a 700 példányt sem éri el a megrendelés. Viaskodunk a nyomda árainak emelkedésével, de a 2-300 el nem kelt példány nagy veszteség. Mindenkit kérek arra, segítsen további megrendelőket keresni, évközi megrendelés is lehetséges.

Még kevesebb, csupán 20 példány alatt van előfizető a Generációnk országos lapra, kedvező ára és gazdag tartalma ellenére. 60 darabot adtunk el a Nyugdíjasok Kalendáriumából és falinaptárából, még van néhány eladó példány. Kérem, terjesszétek ezt is!

A következőkben ismertette a fogyasztóvédelmi szolgálat eredményeit, az egyesületeink életéről a beküldött 55 statisztikai lap alapján számolt be, kiemelve, hogy 15 egyesület nyújtott be NCA-pályázatot, ebből mindössze 4-en nyertek. Így jelentősen csökkentek anyagi lehetőségeik.

Tisztelt közgyűlés!

A 2011-ben megjelent 175/2011. számú új civil törvény és az azóta megjelent, értelmező, módosító rendelkezések meghatározzák egyesületeink mindennapjait. A saját érdekeink, az idősek, nyugdíjasok védelme érdekében szükséges, hogy e törvény előírásait megismerjük. Ehhez kiscsoprtos foglalkozások, vezetői értekezletek szervezését tartjuk szükségesnek.

Ezután a Megyei Szövetség működéséről és nehézségeiről szólt, amely megnehezítette tevékenységét, s hogy mit tettek annak megoldásáért, hogy közhasznú tevékenységüket fenntarthassák.

Jó kapcsolatot tartottunk 2012-ben is a Civilházban az Első Nyírségi Fejlesztési Társaság vezetőjével és munkatársaival, újabban a CIC munkatársaival. Segítségüket ezúton is köszönjük, és további jó együttműködésre törekszünk.

Tisztelt közgyűlés, kedves Barátaim!

A 2012-es esztendő, válságos hatásaival próbára tette a nyugdíjasok mozgalmi életét. Éves programjainkat mégis sikerült maradéktalanul megvalósítani. A megfogyatkozott munkatársi kör, a finanszírozási tartalékok felélése, a nyugdíjas mozgalom országos nehézségei ellenére mégis bizakodással kell a jövőbe néznünk, többet kell vállalnunk!

Többet az egészségmegőrzés terén, többet jogaink és környezetünk védelme érdekében, a forrásteremtés területén, a közösségi élet, az összetartozás és az egymás iránti segítségnyújtás állandó hangsúlyozásával.

Köszönetet mondok az anyagi segítségért, melyet Balsa, Buj, Ibrány, Gávavencsellő és Tiszabercel önkormányzatától kaptunk. Köszönet támogatóinknak, a Szabolcs Takarék vezetőinek, dr. Fazekas Sándornak és a Start Nonprofit Kft. Nyomdájának. Továbbá köszönetet mondok vezetőségünk tagjainak, a Nyugdíjasélet szerkesztő bizottságának, Iván László fogyasztóvédelmi szakértőnek, a Civilház munkatársainak.

Ezután ismertette a 2013-évi terveinket (az elnökök körlevélben megkapták).

Az elnökség beszámolója után Kakuk József, a számvizsgáló bizottság elnöke ismertette a bizottságnak az éves gazdasági tevékenységről készített jelentését, majd hozzászólások következtek. Az elnökök a beszámolókat jóváhagyták.

Bemutatkoztak az újonnan megválasztott egyesületi elnökök, illetve „zenés kísérettel” elbúcsúzott a Nyugdíjas Erdészek Egyesülete leköszönt elnöke, Dóró Katalin. (E. T.)

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .