Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Aktuális jegyzetünk


Egyedül nem megy


Országos kitekintéssel 11 nyugdíjas szervezet működik kicsiny hazánkban. Van köztük olyan, amelyik azt az ideológiát követi, amit az őt támogató párt vall magának. A másik inkább szigorú szakmai követelmények szerint tagozódik, de olyan is van, amelyik a soraiban lévő nyugdíjasok kulturális igényeit szeretné egyedül kielégíteni – s még folytathatnók a sort.

Ilyen bevezetés mellett érdemes országos szövetségünk elnöke, Jankovics György erőfeszítéseire odafigyelni. Érvként elég felhozni, hogy a mai Magyarországon három és félmillió a nyugdíjasok száma. Ha egy-egy kérdésben ez a sokaság eljut az összefogás szintjére, akkor már kevés – az a leszerelésként pufogtatott frázis -, hogy figyelünk az idős emberek véleményére.

Természetesen az összefogásnak akkor van haszna, ha ezáltal erőt mutatnak, a külső szemlélők ezt az erőt respektálják. A megyei szervezet 2009 szeptemberében tartott elnökök fórumán ezért üdvözölték az idős-ügyi stratégia kidolgozására buzdító felhívást. (Megjegyzésként: a kidolgozott stratégia ad alapot a helyes cselekvésnek. Szabó Pál elnök a tagságot alkotó mintegy tízezer idős embert tudhat maga mögött.)

Nyilvánvaló, hogy a három és félmilliós nyugdíjas tábor léte több szempontból befolyásoló tényező. Az igen sok alacsony nyugdíjast magáénak valló Szabolcsból például odafigyeltek arra, hogy egy kormány-intézkedés 500 millió forinttal emelte a méltányossági keretet. Azt várják, hogy a társadalmi vitára bocsátott idős-ügyi stratégia cselekvési irányt mutat a döntéshozóknak, alapul szolgál a különféle akciók szervezésének.

Egyelőre a nyugdíjasok országos szövetségei kevésbé ismerik fel ezt a lehetőséget. Sokan azt gondolják: elegendő az idősek részére kirándulásokat, vacsoraesteket rendezni – legfeljebb közben, még a gőzölgő leves előtt meghallgatják a polgármestert a szűkebb haza elképzeléseiről. Miközben – mai helyzetünkben, a gazdasági válság idején – nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyugdíjasok nem okozói, hanem elszenvedői a válságnak,.Éppen ők azok, akik munkájukkal, befizetéseikkel megteremtették a társadalombiztosítás alapjait, a fejlődés lehetőségét.


(lányi)

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .