Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
 

Idõsek világnapja

A megyei ünnepség elnöksége (balról jobbra): dr. Vágvölgyi János, a Szövetség alelnöke, dr. Schwarz Tibor, a Parlament egészségügyi bizottságának alelnöke, Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke, Csabai Lászlóné nyíregyházi polgármester, Szabó Pál, a Szövetség elnöke és Szendrődi György, az országos szövetség alelnöke.
Élénk figyelem kíséri a köszöntő, értékelő szavakat. (Erdélyi Tamás felvételei)
Terített asztal, a nyugdíjasokat fogadó zene várta az idõs embereket a megye minden részébõl az Idõsek Világnapja rendezvényére. A 2009. évi rendezvényen – a hagyományoknak megfelelõen – több száz érdeklõdõ szépkorú fogadta el a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége, valamint a Nyíregyháza és Térsége Nyugdíjas Szövetség meghívását, hogy az esti sötétedésig tartó, színvonalas mûsort felvonultató program részesei legyenek.
A vendéglátó megyei önkormányzat nevében Seszták Oszkár elnök bibliai idézettel köszöntötte a megjelenteket. Szólt az idõskorúak megbecsülésérõl, arról a példáról, amit õk adnak a fiatalabb nemzedéknek.

Csabai Lászlóné nyíregyházi polgármester – mint a másik vendéglátó – azt a fejlõdést említette, amelynek részese volt a megyeszékhely. Nyíregyháza a 60 éven felüliek húsz százalékos arányával a fiatal városok közé tartozik, amelynek a népessége más megyeszékhelyekkel ellentétben lényegében nem csökkent az utóbbi húsz évben.
Az ünneplõket köszöntõ elõadó, dr. Schwarcz Tibor országgyûlési képviselõ, a Parlament egészségügyi bizottságának alelnöke a napi gondokról és eredményekrõl beszélt. Kihívásnak nevezte a fenntartható nyugdíj-rendszert akkor, amikor másfél millió ember csak a minimálbérért fizet járulékot. Szemlélet-változásra van szükség, mert az ellátásban nincs esélyegyenlõség, különösen a kisebb települések esetében. Mindez indokolta az idõsügyi stratégia parlamenti elfogadását. Egyre inkább számolni kell az aktív nyugdíjasokkal, törvényben kell szabályozni az idõsügyi stratégia tennivalóit.

A megyei szónok, dr. Vágvölgyi János ny. kórház-fõigazgató, a megyei és városi szövetség alelnöke megemlítette, hogy idõs embernek lenni nem elhatározás, hanem állapot kérdése. Azért is kell odafigyelni ennek a népes rétegnek a közérzetére, mert szövetségein keresztül egyre nagyobb közérdekû tevékenységet folytat.
Szabó Pál, a megyei szövetség elnöke zárszavában hangsúlyozta, érdemes összefogni, közösen dolgozni az idõs emberekért a 11 országos nyugdíjas szervezetnek. Fontosnak tartotta, hogy a megyei szövetség kidolgozott egy olyan stratégiát, mely a gazdasági válság ellenére bizakodóvá teszi az idõs embereket, akik a civil mozgalmakon keresztül hallatják szavukat. Az olyan rendezvények, mint a tiszaberceli, immár hagyományossá vált nyugdíjas találkozó, az egyesületek hagyományõrzõ tevékenysége mutat példát.

A köszöntõk után elõbb a legfiatalabbak adtak mûsort a nagymamáknak és nagyapáknak, majd a délutáni baráti beszélgetések mellett a Bálint Pál adta zenés, táncos mulatsággal múlatták az idõt.


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata