Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Tisztelgés az emléktábla elõtt!


Népes ünneplők sokasága jött el Kisrozvágyra a közelmúltban, hogy megyénk költőjének, Ratkó Józsefnek emléktáblát avasson, halálának 20. évfordulója alkalmából. Eljöttek az irodalomtudomány jeles képviselői, barátok és emlékező pályatársak, a régi gyerekkori játszótárs, a falu vezetői és lakói. Itt volt az ötletet felkaroló Nyíregyháza város és Megyei könyvtár, a Móricz Zsigmond Kulturális Egyesület javarészt nyugdíjas tagjai, a költő rokonai. Hogy miért pont itt? Ebben a piciny, bodrogközi faluban ugyanis az akkor még csak 9 éves Ratkó Jóska egy nyáron keresztül, sorkosztos kisgyerek volt. Még alig volt vége a háborúnak, éhezett a főváros, s a nincstelen, vagy árva gyerekeket falura küldte a Vöröskereszt. Ratkó Jóska is otthonra lelt a Kohán családnál, melyről nagy szeretettel írt akkor, amikor már „befutott költő” volt. Emlékszik erre a falu is, hiszen szőkeségével szinte kitűnt ez a vékonyka és sovány gyerek a több mint 40 gyerek közül. Szőrén ülte meg a Kohán bácsi lovát a csordakúttól visszafelé, hogy aztán másnap az újdonsült barátja, Petraskó Zoli tegye ugyanezt. Az ostorfonás tudományát is itt tanulta meg, meg azt is, hogyan kell a tehenet legeltetni. „Kevés már az ismerős, pedig itt töltöttem gyermekkorom legszebb napjait” – írja önéletrajzában a költő.

Nem is csoda, hiszen ez a vidék akkor is és most is kedves és segítőkész lakóiról híres. Megkönnyezték a rozvágyiak a halála hírére is a „kis Jóskát” (ahogy ők mondják). Most sem maradtak szárazon a szemek, amikor a „gyerekkori” barát, Petraskó Zoltán emlékezett, és a falu nevében polgármesterük az emlékezés koszorúját helyezte el az emléktáblánál. Jó dolog ez, hogy értékeinket becsüljük, az pedig különösen, hogy ez a kicsi falu is magáénak vallja Ratkó József emlékét. Biztosak lehetünk abban, hogy az emlékezés koszorúi bár idővel elhervadnak, de a derék kisrozvágyi atyafiak lelkében nem halványul el a „kicsi Jóska gyerek” iránti tisztelet. Az emléktábla elhelyezése, a népes sokaságnak nyújtott ünnepi rendezvény méltó rangjára emelte Ratkó József költőt e vidéken is, hiszen Erdőbénye után Kisrozvá-gyon is emlékhelye lesz a költőnek. A számtalan díjjal kitüntetett költőnk országos hírneve ezek után bízvást nem megy feledésbe.

Dombóvári István nyugdíjas

Petraskó Zoltán Kisrozvágyon, Ratkó József emléktáblájának elhelyezésekor, mellette Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Fõiskola rektora

Az emléktáblát Jánosi Zoltán rektor, Bihari Albertné könyvtárigazgató-helyettes és Petraskó Tamás, Kisrozvágy polgármestere leplezte le

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .