Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Takarékoskodjunk pénztárcánk és környezetünk védelmében

Takarékoskodjunk pénztárcánk és környezetünk védelmében


Válság van, gazdasági válság. Már egy éve tart, s még nem tudjuk meddig. Hatása mára mindnyájunkat elért, de nyugodtan mondhatom, mi nyugdíjasok a leginkább érintettek közé tartozunk. Elég, ha csak a 13. havi nyugdíj második fele és a nyugdíjkorrekció elmaradását említem. Azt gondolom azonban, hogy mi idősek vagyunk leginkább hajlandóak, - és azt hiszem képesek is - a válság részbeni ellensúlyozására, takarékossággal, igényeink visszafogásával.

És miért a környezetvédelmi oldalon írok erről? Mert takarékoskodásunk gázzal, villannyal, vízzel, vegyszerekkel nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, de környezetünk kímélését, óvását is jelenti. Érdemes végiggondolni, vajon ésszerűen bánunk-e az energiával. s egyéb javakkal. Egyre többször halljuk, hogy a Föld javai végesek. Azt is szakemberek állítják, hogy a háztartások a legnagyobb energiafogyasztók közé tartoznak, de azt is mondják, a háztartásban van a legnagyobb megtakarítási lehetőség is. Ha ez így van, akkor mi is sokat tehetünk, hisz háztartása mindenkinek van. Különböző kiadványokban, újságokban, interneten olvashatunk ötleteket a takarékosságra s egy kis odafigyeléssel, legtöbbjük megvalósítható számunkra is. Elhatározásom, hogy néhány folytatásban közreadom azokat, melyeket jónak tartok, s magam is alkalmazom, vagy most kezdem el alkalmazni.

Első helyre – a fűtési szezonra való tekintettel – a fűtéssel kapcsolatos tanácsokat teszem.

Energiafelhasználásunk több mint a felét a fűtés teszi ki, ezért is megérdemli az első helyet, s ráadásul fűtési szezonban nyugdíjunk jelentős részét erre fordítjuk.

A nagy hideg beállta előtt ellenőrizzük a nyílászárók szigetelését, nem ment-e tönkre a tavalyi, s ha szükséges cseréljük újra.

Bármilyen módon fűtünk is, ne fűtsük túl a lakást, elégedjünk meg a 20–21 fokos hőmérséklettel, inkább vegyünk fel vastagabb zoknit, melegebb ruhát. Higgyük el, egy hét alatt megszokjuk és kevesebb lesz az esélye, hogy hidegre kimenve megfázzunk. (Persze a betegek és a gyerekek ettől melegebbet igényelnek.) Használjunk párologtatót, így melegebbnek érezzük a hőmérsékletet. A szobanövények emelik a páratartalmat.

Ne tegyünk a fűtőtest elé bútorokat, és ne használjunk télen a fűtőtest elé lógó függönyt, mert elzárja a meleg áramlását.

Javítja a fűtés hatását, ha a fűtőtest mögé hőtükröt, alufólia lapot teszünk.

Télen ne szellőztessünk hosszan, mert kihűl a lakás, hanem többször, rövid időre kitárva az ajtót, ablakot.

Este engedjük le a redőnyt, húzzuk be a sötétítő függönyöket, hisz a meleg megtartásában sokat segítenek.

Állítsuk alacsonyabb hőfokra a termosztátot, ha elmegyünk otthonról.

Családi házakban meglévő cserépkályhát ne dobjuk ki akkor sem, ha központi fűtést szerelünk. A cserépkályha jól jöhet az őszi esténkénti befűtéshez s lesz hol felhasználni a kertből kiöregedett gyümölcsfát.

Téli időszakban világítanunk is többet kell, ezért itt az ideje, hogy hagyományos égőinket energiatakarékosra cseréljük. Különösen fontos ez ott, ahol hosszabb időn keresztül világítunk. Az energiatakarékos izzó 80 százalékkal kevesebb áramot fogyaszt a hagyományos égőnél, s az utóbbi időben az ára is jelentősen javult. Ne felejtsük el eloltani a lámpát, ha kimegyünk a szobából vagy nincs rá szükség.

A különböző elektromos készülékek – mint a TV, számítógép, video, DVD-lejátszó – készenléti állapotban tartása is mérhető fogyasztást mutat, ezért ha hosszabb ideig nem használjuk, legalább éjszakára áramtalanítsuk. A mobiltelefon töltőjét húzzuk ki a konnektorból, ha a töltéssel végeztünk. Higgyük el, sok kicsi sokra megy.

Nagy energiafogyasztók a hűtő- és fagyasztószekrények, ezért érdemes rájuk is figyelni. A régi, sokszor 20–25 éves készülékeknek nagyon rossz a hatásfoka, ezért megfontolandó a csere, különösen, ha javítani kellene.

Új hűtő vagy fagyasztó vásárlásánál a legjobb energiahatékonyságút válasszuk, és ne vegyünk nagyobbat, mint amire a családnak igénye van. Az üres hűtő többet fogyaszt, mint a telerakott, ezért az üresen hagyott polcokat újságpapírral töltsük ki.

A fagyasztóba szánt élelmiszert előbb a hűtőben hűtsük elő, ezután a fagyasztóba, a fagyasztóból a felhasználni szánt élelmiszert pedig vegyük ki jóval előbb, és a hűtőben olvasszuk ki. Így hasznosíthatjuk a hideg energiát.

Fölöslegesen ne nyitogassuk a hűtő és fagyasztó ajtaját, de mindig figyeljünk oda, hogy be legyen zárva, a nyitva maradt hűtő, fagyasztó nagyon „dolgozik”. Az eljegesedett készülékeket pedig olvasszuk le, mert a jégréteg rontja a fagyasztót.

A hűtő- és fagyasztószekrények hátsó, hőleadó rácsát legalább 2-3-szor évente tisztítsuk meg.

A hűtők helye a lakás leghűvösebb részében legyen, semmiképpen ne kerüljenek fűtőtest közelébe.

Mielőtt legyintenénk rá, hogy ezeket megfogadva sem tudjuk megváltoztatni a világot, higgyék el, amint már feljebb írtam: sok kicsi sokra megy, és legalább mi megtesszük, amit tudunk.

Kovács JánosnéNyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .