Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
[21~

Idõsek karácsonya – a szeretet ünnepe


December 4-én a Nyíregyházi Főiskola Kodály-termében gyülekeztek a megye nyugdíjas egyesületeinek küldöttei hogy együtt köszöntsék a szeretet ünnepét s az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő nyugdíjas társaikat. A 2009. évi ünnepet Román Demeterné, a megyei testület elnöke vezette.

A köszöntés előtt meghallgatták az ünnepet méltató Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnököt, az időskor gazdagságát és méltóságát magasztaló Csabai Lászlóné nyíregyházi polgármestert, majd a karácsonyról és a szeretetről szóló Pregitzer Fruzsina színművésznőt. Az elnökségben jelen volt még dr. Máthé Endre rektorhelyettes, Szabó Pál, a Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke és a Városi Szövetség elnökségének képviseletében Takácsné dr. Fonalka Erzsébet.

A Himnusz eléneklése után Németh Erzsébet mondott karácsonyi verset,

Seszták Oszkár köszöntésében elítélte azt a sajnálatos felfogást, hogy a karácsonyt a vásárlások ünnepének tekintik. Reménységét fejezte ki, hogy a karácsony igazi üzenete mindenkihez eljut: „Nyissátok meg szíveteknek minden ablakát, és eresszétek be oda a napfényt, hadd pusztítson ki belőletek minden sötétséget ezen a karácsonyon!...” (Wass Albert) Beszédét ünnepi jókívánságaival zárta.

A polgármester asszony a gyermekkori, családi karácsonyok meghittségére emlékeztetett. A mai, megváltozott életkörülmények között a karácsony részben közös ünneppé is vált – állapította meg. Ebben érték, hogy sok magányos ember is részesül belőle. S ez a nyugdíjasok mozgalmának nagy érdeme. Ennek teljesítéséhez kívánt odafigyelést, megértést és szeretet.

A színművésznő énekes–verses összeállításában – többek között – figyelmeztetett: bármit lehet pénzen venni, csak boldogságot nem; hogy nem az a boldog, akinek a legtöbbje van, hanem akinek a legkevesebbre van szüksége; hogy az az igazi barát, aki mindent tud rólunk és mégis szeret; hogy nem elég ha másoknak megbocsátunk, meg kell bocsátani önmagunknak is... Majd beszélt az emberi lélek isteni küldetéséről, népéneket énekelt a Krisztussal való találkozásról, „A gyermek szeme tükröt keresett...” – mesélte, és dicsérte a „visszamosolygás” értékét. Végül békés, meghitt, szép karácsonyt kívánt mindenkinek.

A meghitt hangulatot a gávavencsellői nyugdíjasok kórusa egyházi népénekek tolmácsolásával fokozta, Dankóné Csősz Erzsébet tanárnő vezetésével.

Ismét szavalat következett, Váci Mihály Betlehem c. versét Géczi Ferencné ihletett tolmácsolásában hallhattuk.

A Megyei Szövetség által lapunkban is meghirdetett Emlékmorzsák című irodalmi pályázatra tizenegy írásmű érkezett – foglalta össze a tapasztalatait dr. Csermely Tibor (képünkön), a pályázat értékelésében. Méltatta a benyújtott írásokat, majd ismertette a legjobbnak ítélt műveket és szerzőiket, akiknek a megyei elnök tárgyjutalmat adott át. Valamennyi pályázó oklevelet kapott (a részletes ismertetésre a következő számunkban visszatérünk – A szerk).

15 éves lesz a Nyugdíjasélet, a megye nyugdíjasainak havi lapja. Erről Erdélyi Tamás főszerkesztő szólt, visszatekintett a kezdetekre, amikor néhai Orosz Szilárddal együtt készítették, beszélt az újság megújulásáról, és kérte az olvasók további támogatását, majd kihirdette a jubileumra Dávid József leveleki tanár által készített kettős keresztrejtvény három nyertesét.

A gazdag program végén Vida János (képünkön) szívhez szóló beszédében köszöntötte az 50. és 60. házassági évfordulójukat ünneplő – a megye egyesületeiben tevékenykedő – nyugdíjas házaspárokat, akiknek a szövetség ajándékokat és virágot adott át. Az ünnepség Szabó Pál zárszavával ért véget.

*

A 60. évfordulójukat ünneplő házaspárok: Réti Béla és felesége, Csatlós Gizella (2 gyermek, 4 unoka, 1 dédunoka) Balkányból; Király Béla – Turza Lenke, Nyíregyháza, Szociális Gondozási Kp.; az 50. évfordulójukat ünneplők: Láczay György – Nagy Ilona (2 gy., 4 u.); Szikszai Zoltán – Szabó Erzsébet (3, 7), Dombrád; Orosz János – Páll Anna (2, 5, 1), Gávavencsellő; Gresó János – Szűcs Mária (3, 10, 1), Levelek; Szőllősi Lajos – Tolnai Borbála (2, 3), Kék; Boros Gábor – Németh Vilma (2, 3), Nyírbátor; Balogh Imre József – Vágner Erzsébet (3, 7); Kövér Ferenc – Krizsán Erzsébet (2, 3); Tarjányi Károly – Nyikos Erzsébet (2, 4); Bálint Miklós – Vasas Rozália (2, 1); Bay Ernő – Kovács Mária (3, 9, 4); Garai Kálmán – Kiss Katalin (2, 5); Bartók László – Bodnár Ilona (1, 2); Kodak István – Árnyas Margit (2, 4); Lippai Ferenc – Imre Ilona (2, 3); Szilágyi János – Bagoly Erzsébet (2, 1); Kalydi Lajos – Kovács Ilona (1, 2); Reményi János – Csépke Mária (2, 4); Papp Lajos – Bota Ilona (2, 3); Kulcsár Ferenc – Tóth Erzsébet (2, 4), Nyíregyháza; Stankóczi József – Tóth Erzsébet (2, 3); Zakor Miklós – Stankóczi Rozália (2, 3, 1), Sényő; Madai Gyula – Madai Emma (2, 4), Tarpa; Tölgyes József – Varga Mária (2, 3), Vitka; Palotai János – Illés Julianna (2, 2); Sütő János – Tóth Ilona (3, 5); Jászai Sándor – Kilián Borbála (2, 4); Németh Gyula – Demeter Ilona (2, 6); Csáki Jenő – Hegedűs Gizella (2, 4); Szabó András – Tóth Margit (5, 14, 3); Béres József – Jánvári Lenke (3, 5); Sárkány János – Bacsó Irén (3, 5); Béres Gyula – Lizák Éva (2, 4), Záhony.

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .