Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Takarékoskodjunk pénztárcánk és környezetünk védelmében 2

Takarékoskodjunk pénztárcánk és környezetünk védelmében !2010. január:

Ígéretemhez híven folytatom a háztartásban rejlő takarékoskodási lehetőségek számbavételét. Remélem, hogy az olvasó talál hasznosítható javaslatot, vagy legalább meglévő szokásainak átgondolására ösztönöz.

Az előző számban a fűtés, hűtés, világítás terén lehetséges takarékossági, egyben környezetvédő módszereket vettem sorra.

Háztartásunk egyéb területeit is érdemes végig elemezni, hiszen – amint látni fogjuk, - minden tevékenységünk lehet egy kicsit költségkímélőbb. Itt van mindjárt a mosás, aminél, ha körültekintőbben járunk el, villamos energiát, mosószert és vizet takaríthatunk meg. A legtöbb háztartásban automata mosógéppel mosnak, persze olyannal, amilyen van: régi típusú- nem energia és víztakarékos, vagy szerencsés esetben az újabb energia-hatékony automatával. Még a régi típusú gépek esetében is tehetünk valamit: a gépet csak tele, a megengedett maximális ruhamennyiséggel indítsuk be, és részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokú programokat. A korszerű mosószerek erre lehetőséget adnak. A mosószert előírás szerint vagy azt kissé csökkentve (kb. 10%-al) adagoljuk, ne terheljük feleslegesen a környezetet. Ha csak néhány darab ruhánk szennyezettebb a többinél, azokat egy éjszakára áztassuk be langyos szódás vízbe, s másnap együtt moshatjuk a többivel, nem lesz szükség magasabb hőfokú programra.

Vízlágyító hatást is elérünk, ha a mosószer 1/3-át mosószódával helyettesítjük, zsíroldó, tisztító hatása mellett a fűtőszál vízkövesedést is akadályozza, környezetbarát.

Az új gyártmányú „A” energiaosztályba sorolt mosógépek sokkal többet tudnak a környezetvédelemről, kevesebb villanyáramot, s majdnem fele vizet használnak a régivel szemben. Érdemes tehát elgondolkodnunk abban az estben, ha elromlik régi gépünk, javíttassunk, vagy cseréljük újra. Hosszú távon az újjal jobban járunk.

Érdemes szót ejteni a vasalásról is. Sokunknak nem a legkedvesebb elfoglaltságunk ez az idő- és energiaigényes tevékenység. Nemcsak az ő megnyugtatásukra, de szenvedélyesen vasalni szeretőknek is mondom, nem kell mindent kivasalni! Segítünk magunkon, ha szépen teregetünk, könnyebb dolgunk lesz. A vasalást igénylő darabokat is szortírozzuk vasalás előtt aszerint, milyen hőfokú vasalást igényelnek. Kezdjük a vasalást az alacsonyabb hőfokot igénylőkkel, majd a melegebb vasalót kívánókkal folytathatjuk. Közben ne hagyjuk ott a vasalást, s ha mégis, akkor húzzuk ki a konnektorból. Soha ne vasaljunk nagyon vizes ruhát, mert nagy energiapocsékolás.

Főzésnél is vannak lehetőségeink, kis odafigyeléssel csökkenthetjük gáz- és villanyszámlánkat. Ne azzal kezdjük az ebédkészítést (mint az unokanővérem), hogy meggyújtjuk a gázégőt! Először készítsük össze a főzéshez szükséges dolgokat, s csak akkor gyújtsuk be a gázt, ha indulhat a főzés. Olyan méretű edényt használjunk, ami a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez illeszkedik. Nagy energiaveszteséggel jár, ha a gázláng túlér az edény alján.

Használjunk a főzéshez fedőt, ezzel 30%-al csökkentjük a szükséges energiát. Ha felfőtt az étel, vegyük takarékra, ennyi elég, hogy ugyanannyi idő alatt legyen kész az étel. Ne főzzük túl az ételt, mert azon túl, hogy energiapazarlás, a zöldségek sokat veszítenek értékükből. A zöldségeket inkább pároljuk, ne főzzük bő lében. Használjunk jó hővezetésű edényeket! Használjunk kuktát! A kuktáról bővebben is szólok, hiszen megítélésem szerint nem örvend olyan ismertségnek, mint amilyet megérdemelne. Bár sokan tudnak róla annyit, hogy energiatakarékos, egészséges és hatékony, de nem alkalmazzák, mivel használatát körülményesnek, egyesek veszélyesnek tartják. Ezért gondolom azt, hogy én, aki kb. 30 éve használom, teljesen baleset mentesen, néhány jó ajánló szót szólok a kukta érdekében. Nagyon jó minőségű, rozsdamentes kuktát vásárolhatunk, mindenre kiterjedő használati utasítással, főzési időre vonatkozó táblázatokkal, amelyekre nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

Kuktával a főzési idő a harmadára csökken, ez főleg a hosszú főzési időt igénylő ételek, mint pl. a bab, csülök, nagyobb darab sonka egyben stb. esetében jelentős.

A kuktában főtt ételek jobban megtartják az ízeket, kuktában gőzben főzhetünk. Ha betartjuk az előírásokat, örömünket találjuk majd benne. Sokan félnek a kukta felnyitásától. Elég rövid idő alatt kitapasztaltam, hogy a megadott főzési idő előtt 1 perccel elzárom a gázt, s kivárom, míg a kukta szép lassan magától leengedi a gőzt, s így könnyen nyitható. Sárgaborsót soha ne főzzünk kuktában, mert eltömíti a gőzszelepet.

Sütésnél az előírt hőfokot tartsuk, különösen kényes süteményeknél. A hosszabb sütési idejű ételeket mint pl. a csülök, előbb pároljuk meg, (akár kuktában) és csak azután tegyük sütőbe.

A sütőt az étel elkészülte előtt 8- 10 perccel kikapcsolhatjuk, így kihasználjuk a sütő takarékhőjét.

Csak annyit süssünk, főzzünk, amennyit a család elfogyaszt. Ha mégis előfordul maradék, kihűlés után kis dobozba téve lefagyaszthatjuk, így 2- 3 hétig eltartható, s ha nem lesz időnk, vagy kedvünk főzni, elővehetjük. A legtöbb étel lefagyasztva is jó. (burgonya nem)

Ma már tisztában vagyunk azzal is, hogy a vízzel sem bánhatunk pazarlóan. Mit tehetünk? Szereltessünk víztakarékos WC tartályt, javítsuk meg a csöpögő csapokat. Hétközben zuhanyozzunk, kádfürdőzést ünnepi alkalomra hagyjuk. A régi csapok helyett egykarú, keverőcsapokat szereltessünk. A mosásnál is szóltam a víz takarékos használatáról. Tudnunk kell, a víz nagy kincs és nem végtelen.

Befejezésül elmondom, a cikk megírásában az vezérelt, hogy nyugdíjas társaimat arra buzdítsam, gondolják át lehetőségeiket, és ha kis lépéssel is, de tegyenek a környezet és pénztárcájuk védelmében. Nem érintettem minden lehetőséget, ez képtelenség is volna, de talán rámutattam, mindenki tud valamit tenni, hiszen háztartása mindenkinek van. Mindenkinek lehetnek jó ötletei, már bevált módszerei, amelyeket közkinccsé tehetne lapunkban. Erre bíztatok mindenkit, s még eddig nem tettük, kezdjük el ma környezetbarátabbá tenni a háztartásunkat.

 

Kovács Jánosné

 

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .