Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
A 35 éves Örökzöld

Leveleki kirándulás

Ha ősz, akkor kirándulás, mert az őszi színeket megnézni szintén egy felüdülés. Ebben most bőven volt részünk az Eger és környéki buszozás alkalmával, a leveleki Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület tagjainak, az októbert felül múló gyönyörű, csodálatos napsütésben. Egerszalókon először a római katolikus kegytemplomba mentünk. A barokk stílusban, olasz mester tervezésével, a Csodatevő Mária kegyképpel és hordozható Mária-szoborral ellátott búcsújáró hely temploma 1738-ban épült.

A falu határában is jártunk, megtekintettük a természet csodáját, a sódombot. A föld mélyéből feltörő termálvízből lerakódott mész és só kiválása hozta létre. A 68 fokos vízre aztán fürdőt telepítettek, mert gyógyító erejű.

Sajnos a Szalajka-völgy most nem volt olyan szép, mert a nyári szárazság után a Fátyol-vízesés nem mutatott látványos pompát. De a többi igen. A Pisztrángos-tó, az Erdészeti Múzeum, a patak, a táj pompás volt. Még bújócskáztunk is, egyik társunk „ipiapacs, ti vagytok a fogók” gondolattal más útra tért, csak ezt nem jelentette be. Akkor tudtuk meg, amikor mindenki ott volt a busznál. Elindult a keresés. Még kerékpárt is kölcsönöztünk a kereséshez. Végül minden egyenesbe jött, mert előjött a kereséstől függetlenül.

Bélapátfalva, az 1232-ben alapított és épített ciszterci monostor és a román stílusú templom együttesből csak az utóbbi van meg, a kolostornak csak az alapjai látszanak. Meghallgattuk történetét. Háromhajós, torony nélküli templom. Szájtátva néztük környezetét, a Bélkő hatalmas fehér mészkőszikláit.

Eger következett. A Szépasszony-völgye, a borkóstolással és vásárlással. Innen az ismert, általunk is többször meglátogatott 175 éve, Hild József által tervezett bazilikába mentünk. Itt is megcsodáltuk szépségét, nagyságát és akusztikáját is, kipróbáltuk éneklésünkkel. Hálaadásunk után indultunk haza.

Dávid József


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .