Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
A 35 éves Örökzöld

Nyírlugosi Hagyományőrző Egyesület


A Nyírlugosi Hagyományőrző Egyesület 2010. április 30-án alakult meg. Az egyesület létrehozásában hathatós segítséget nyújtott Nyírlugos Város polgármestere, Hovánszki György, aki pártoló tagként alapítója egyesületünknek. Az önkormányzat anyagilag is támogatja közösségünket. Egyesületünk fő célja a népi hagyományok megőrzése, valamint a népdalkör és a néptáncegyüttes működtetése.

Taglétszámunk 29 fő, a nyugdíjasok száma 19 fő. A tagságon belül jelen vannak nyugdíjas korú háztartásbeliek, tanárok, vállalkozók, egyéni gazdálkodók, közalkalmazottak, köztisztviselők, rendőr, illetve aktív pedagógus, óvónő, közalkalmazott, vállalkozó, háztartásbeli.

A Népdalkör tíz éve alakult meg. „Lelkünk kincse a dal!”, vallják mottóként. A közelmúltban ünnepeltük megalakulásuk 10. évfordulóját, amelyre a városi nyugdíjas napon került sor. Ebből az alkalomból DVD-lemezt készítettünk fellépéseikből. Előszóként nagy zeneszerzőnk Kodály Zoltánt idézik: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők pedig mások életét is”. Népdalkörünk e mondat szellemében működik: tagjai kitartó szorgalommal őrzik és ápolják azt a kincset – megyénk legszebb dalait –, amit ajándékként kaptunk elődeinktől. Felléptek hazai versenyeken, egyéb kulturális rendezvényeken Németországban és Erdélyben is. Rendszeres szereplői egyházi- és települési rendezvényeknek. A versenyeken kapott több arany- és ezüst díj mellett legbüszkébbek a Vass Lajos Nagydíjra. Azon munkálkodnak, hogy a népzenei hagyományainkat ápolva, népdalaink megismertetésével soha nem fakuló kincset adjanak át minden dalt szerető számára. Tagjai nyugdíjasok, vezetőjük Kósa Sándorné nyugdíjas tanárnő.

A Néptáncegyüttes négy éve alakult. Tagjai aktív- és nyugdíjas korúak. Egyes feldolgozásokban részt vesznek az együttes tagjainak unokái, illetve gyermekei is. Az együttes összetétele példája a különböző korosztályok összefogásának.

Amíg a népdalkör az énekléssel, addig a néptáncosaink táncaikkal teszik szebbé az életet, a saját és mások életét. Rendszeresen fellépnek a térségünk településein város- és falunapokon, „Ki mit tud?” versenyeken, nyugdíjas találkozókon. Igyekeznek a fiataloknak is példát mutatni szerepeltetésükkel, illetve az „Óvodai Táncház” programban az óvodáskorúak és szüleik tánctanításával. Feladatuknak tekintik a néptánc hagyományok ápolását, azok megismertetését minden korosztállyal. Folyamatban van felvételük a „Muharay Elemér Népművészeti Szövetségbe”. Vezetőjük Körtvélyessy Tiborné.

Egyesületünk tagjai feladatot vállalnak a kulturális örökség megóvására. Mindezek mellett legfontosabb az, hogy aktív tevékenységet folytatnak melynek nemcsak részesei, hanem nyertesei is.

A közelmúltban megismertük a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének Alapszabályában foglaltakat. Megismerve a nemes célokat, a tagsággal járó kötelezettségeket, kérelmeztük felvételünket a Szövetségbe. Kérelmünket az elnökség elfogadta és egyesületünket a tagjainak nyilvántartásába felvette. Lehetőségem adódott részt venni a napokban megtartott Elnökök Fórumán.

Fülöp András elnök


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .