Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Egy támogató vállalkozó

Egy támogató vállalkozó

Molnár Gábor köszönti az újfehértói nyugdíjasokat. Mellette Galambos Jánosné elnök

Először két és fél éve, a nyíregyházi Tavasznyitó fesztiválon találkoztunk. Már akkor feltűnt, hogy az ott vendégszereplő geszterédi Nyugdíjas Egyesület elnöke egy alig harminc éves fiatalember. Most egy jubileumi rendezvényen találkoztunk ismét Újfehértón Molnár Gáborral. Látszott rajta, hogy határozott, sikeres ember, tekintélye van nemcsak a saját, hanem a társegyesületek tagsága előtt is. Kérdéseimre a következőkről számolt be:

– Négy éve vezetem a geszterédi egyesületet, amelybe nem csak nyugdíjasok tartoznak. Gyakran kirándulunk, énekkarunk fellép otthon és más rendezvényeken, például a Zsindelyes fesztiválon első helyezést értünk el. Nyugdíjasaink élvezik a közösségi feladatokat. Az egyesületben az idősek és fiatalok megszokják az egymáshoz kötődést, hiszen a nyugdíjasok fogják össze a nagy családokat is. A negyvenes-ötvenes korosztály szalad, túlterhelt, nincs ideje foglalkozni a családdal, gyerekkel, mert vagy a gázszámlát fogja kifizetni, vagy gyermeket nevel. Emiatt az idősekre nagyobb teher hárul a családban. Ez nagyon jól látszik egy-egy kiránduláson, ahol élvezik egymás társaságát a fiatalok és az idősek. És ebben a körben a leginkább megvalósítható a hagyományőrző tevékenység. A jelenlegi gazdasági helyzet, szerintem újra összehozza a több generációs családot, talán a városokban is. Ahol a nagyszülők közreműködnek a családi életben, komolyabbak a gyermekek, másként látják a világot, örömmel fogják meg egymás kezét, jobban odafigyelnek egymásra. Ezáltal más idős emberekkel szemben is figyelmesebbek, hiszen akár a nagypapájuk lehetne, megadják nekik a tiszteletet.

Én vállalkozóként dolgozom, tetteimmel és anyagiakkal is támogatom a hagyományőrző munkát. Szerintem meg kell érteniük azoknak, akiknek jobb anyagi lehetőségeik vannak, hogy nyújtsanak segítséget e téren a civil szervezeteknek, mert jelenleg nagyon kevés lehetőségük van a nyugdíjasoknak hasznos programok szervezésére.

Erről beszélt az újfehértói nyugdíjasok rendezvényén is, igen közvetlen hangon:

– Olyan értéket kell megmutatni a felnövekvő nemzedéknek, ami Magyarország hagyománya, múltja, amin építkezünk. Ezt csak ti tudjátok továbbadni. S nemcsak szűkebb hazánkban, hanem körülöttünk, a Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban, Ausztriában is találkozunk magyar nemzetiséggel, ahol a nyugdíjas közösségek ápolják a hagyományos értékeinket. Jómagam is örülök annak, hogy köztetek lehetek, ahol mindennap tanulok valamit. A kultúráról, a múltról, a jelenről. Nagy felelősség van a vállatokon, hogy továbbadjátok a gyermekeiteknek, unokáitoknak, például a népdalt, néptáncot, a szabolcsi töltött káposztát. Minden nyugdíjasnak megköszönöm az erre való törekvést, hogy általuk gazdagodhatunk tudásban, magyarságban. Ehhez kívánok még sok, egészségben eltöltött esztendőt!

Lejegyezte: Erdélyi Tamás


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .