Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Elgondolkodtató kilátások

Azt olvassuk a napilapban (Népszabadság, május 9.), hogy heves bólogatással fogadták a humán tárca vezetői a minap Gödöllőn az európai egészségügyi biztos szavait. John Dalli arról beszélt, hogy meg kell változtatni a kórházközpontú szemléletet. Több időskori kezelést – az elbutulás miatti ápolást, a csípőtáji törések utáni gondozást – a jövőben az intézmények helyett a családoknak kellene vállalniuk.

A bólogatás nem volt véletlen: a kormányzat csakugyan úgy gondolja, hogy a családokra bízza az öregek gondozását. Csakhogy Magyarországon ez egyelőre megvalósíthatatlan. A KSH adatai szerint a magyar háztartások alig egytizedében él együtt több generáció, több mint egymillió háztartásban kizárólag idős emberek élnek, köztük 660 ezren egymagukban. A nagy családok kisebb egységekre bomlása erősen megritkította az otthoni ellátást nyújtó családtagok számát is.

Az otthoni ápolást vállaló cégek kínálatát ismerve, igénytől függően az ellátás havi tarifája 50 ezertől 300–350 ezer forintig terjed, legyen, aki ki tudja fizetni. Az önkormányzati otthonokba bejutni szinte lehetetlen, a magánkézben lévő intézményeket – eltekintve néhány igen tisztességesen és elfogadható áron működőtől – folyamatos botrányok kísérik.

A mindinkább elöregedő lakosság előtt derengő jövő pedig nem túl rózsás; a 60 év felettiek közül minden harmadik-negyedik szorul valamilyen segítségre, a 70 év felettiek közül pedig azok vannak többségben, akik nem igazán boldogulnak egyedül. Szép elvnek tűnik tehát, hogy a fiatalok gondozzák az időseket, de ez mindenképpen elviselhetetlen terheket ró a fiatalabb generációkra, miközben az öregek is tehernek érzik magukat.

Bármennyire is kedves gondolat a kormányzat számára az öregek gondozásának áthárítása a fiatalokra, hiszen számára költségmegtakarítással járna, a társadalom számára viszont egyre halmozódó teher és veszély! Nem nyugodhatunk bele, hogy ez a folyamat eluralkodjék, tovább növelve a már így is kibontakozó nemzedéki ellentéteket! Közösen kell gondolkoznunk ennek megoldásán. Igen, pénz is szükséges, de az is fontos, hogy azt célszerűen, ellenőrzötten használja fel a társadalom. Az Idősügyi Tanács, amely korábban mélyrehatóan foglalkozott ezekkel a problémákkal, ma bénultan áll, a nagy alapossággal kidolgozott Idősügyi Stratégiát a sutba dobták, a közös gondolkodás teljesen megszűnt.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége (NYOSZ) május 11-én megtartotta éves beszámoló elnökségi ülését. Megállapították, hogy a múlt év gazdálkodása sikeres, példamutató volt. Ennek egyik eleme, hogy 23 ezer nyugdíjas a 100-100 forintjával 2,3 millió forint összegű „mentőövet” nyújtott a NYOSZ-nak. Erre a jövőben is szükség lehet, mert segíti az érdekvédelmi feladatok ellátását.

Beszámoló hangzott el a NYOSZ és az Életet az Éveknek Klubszövetség által kezdeményezett április 6-i gyűlésről, melyen a különböző országos nyugdíjas szerveződések arról tanácskoztak, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor az Idősügyi Tanács nem működik, össze kell fogni az érdekvédelem és az érdekérvényesítés erősítése érdekében. A civil szférának egységesebb fellépésre van szüksége, ezért több szervezet bejelentette csatlakozási szándékát. A szerveződés létrehozása, működése, hatóköre kimunkálása folyamatban van.

Az elnökség megvitatta a két jelölt, Némethné Jankovics Györgyi és Véghné Réthelyi Mária pályázatát az év végéig betöltendő ügyvezető elnök tisztségére. A döntés a NYOSZ május 26-i országos tanácsülés feladata lesz.

Az elnökségi ülés tagjai üdvözölték a Nyugdíjasok Lapja helyébe lépett Generációnk két számának gazdag tartalmát, melynek nagy előnye, hogy minden nyugdíjas számára előfizethető a kézbesítőnél, a Posta terjeszti.

Összefogás, egységes akarat szükséges az együtt élő idősektől és fiataloktól egyaránt. Megbízható, felelősségteljes és erős csapatmunka, vállalkozó szellem és bizalom eredményezhet csak olyan megoldásokat, amely sokunk helyzetét, akár szűkösen is, de megoldja, jó példákat szül, s azok követőkre találhatnak. A június elejére tervezett megyei elnöki fórumon várjuk az egyesületek, nyugdíjasok véleményét, javaslatait ezekben az ügyekben.

További hírünk, hogy nagy sikert aratott az ibrányi Nyugdíjas Egyesületünk táncegyüttese Gyöngyösön. A Heves megyei nyugdíjasok kulturális versenyén első díjat nyertek. Gratulálunk, és köszönjük, hogy megyénk, mozgalmunk hírét vitték. Köszönet a városi önkormányzatnak, hogy utaztatásukat megoldotta!

Szabó Pál elnök

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .