Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Hazánk szép tájain és a megyei népzenei fesztiválon

Hazánk szép tájain és a megyei népzenei fesztiválon


Baktalórántháza épülő, szépülő, fejlődő kisváros, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mértani középpontjában. Benne szép számú civilszervezet ad keretet és tartalmat a közösségek számára, a közösségi élet erősítésére, a kultúra, a művelődés, a hagyományápolás területén. Ilyen többek között a Kistérségi Szociális Központban működő nyugdíjas klub is, amely ápolja a vallási, egyházi ünnepi hagyományokat, újra életre kelnek az ügyes kezű asszonyok keze nyomán a keresztszemes, a szálöltéses, a láncöltéses, horgolt, kötött kézimunkák önmaguk és mások örömére, de jókedvvel és érdeklődéssel néznek szét hazánk szép tájain.

Így történt ez május utolsó napján is, amikor a ország északi részét vették célba. Elkísérte az országjárókat Bakti Judit intézményvezető és helyettese, Jantászné Nagy Katalin.

Mezőkövesden a Matyó Múzeum kiállításai bűvölték el a baktai szépkorúakat. Lenyűgözte őket a matyó hímzés csodálatos szépsége, sokszínűsége. Majd Eger várának megtekintése következett, Gárdonyi Géza sírjánál elhelyezték az emlékezés koszorúját. A Dobó téren sétálva megcsodálták az 1771-ben épült római katolikus templomot. Az egri székesegyházból kijőve, lelkileg feltöltődve folytatták útjukat Eger város sétálóutcáján, ahol egy étkező helyen elfogyasztott jóízű, ízletes, tájjellegű ebéd után, Parád volt a következő úti cél. Megtekintették a Cifra Istállót, melyet gróf Károlyi György építtetett. Ma Kocsimúzeumként működik, ahová, ha belép az ember, egész a XX. század elejéig pereg vele vissza az idő. Látható hajtószán, városi szán, vadász kocsi, fiáker, négykerekű hintó és még sok más.

Folytatva az utat, feljutott a nyugdíjas közösség hazánk legmagasabb pontjára a Mátra hegy csúcsára, a Kékestetőre. 1015 m magasból csodálatos volt a kilátás.

A Mátra hegyei könnyeiket hullatták, búcsúztatva a baktai nyugdíjasokat. Rövid intenzív „sírás” után, mely prózaian zuhogó esőt jelent, a ragyogó napfényben pompázó hegyeknek búcsút intve, hazaindultak a hazánk szép tájait felkereső baktalórántházi nagymamák, nagypapák, köztük az Arany Ősz Népdalkör tagjaival.

Útközben az autóbuszon hazáig népdalban „elmesélve” idézték vissza a felejthetetlen kirándulás emlékeit.

* * *

Június 4-én és 5-én zajlott Tarpán a megyei népzenei fesztivál, amely egyben a 16. KÓTA Minősítő Verseny és a IX. Vass Lajos Népzenei Verseny regionális elődöntője volt. A baktalórántházi Arany Ősz Népdalkör a zsűri döntése alapján a KÓTA országos minősítésén Arany minősítést kapott. A Vass Lajos Népzenei Versenyen az Arany Ősz Népdalkör arany fokozatban részesült. Szóló kategóriában Tóth Dánielné, a KÓTA országos minősítésén és a Vass Lajos Népzenei Versenyen is arany fokozatot kapott.

Ugyancsak szóló kategóriában vett részt Baksa Istvánné, akit ezüstéremmel jutalmazott a zsűri, mind a két fenti kategóriában. Az Arany Ősz Népdalkör és a szóló énekesek szakmai felkészítője Kenéz András ének-zene tanár, karnagy.

Barsy Csabáné


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .