Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

A Magyar Kultúra Napján

A magyar kultúra napját 1989-óta ünnepeljük minden év január 22-én, annak emlékére, hogy (a kézirat tanúsága szerint) 1823-ban, ezen a napon fejezte be nagy költőnk Kölcsey Ferenc a Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból megírását. Számunkra, akik itt, a „keleti végeken” élünk, különösen nagy jelentőséggel bír, hogy éppen itt, szatmárcsekei magányában vetette papírra költeményét a költő, mely a magyar nép imája lett... Több mint 20 év után 1844-ben Bartay Ede a Nemzeti Színház akkori igazgatója pályázati felhívására Erkel Ferenc zenésítette meg, s azóta politikai, társadalmi s más nagyobb rendezvényeinken elhangzik e csodálatos fennkölt, torokszorító, lélekemelő, könnyeket fakasztó dallam, mely méltán lett az egész magyar nép csodálatos imája... Minden év szilveszter éjszakáján, éjfélkor az óévet ezzel búcsúztatjuk, s az újesztendőt ezzel köszöntjük. Világbajnokságokon, olimpiákon, ha a magyar győztes tiszteletére, a győzelmi dobogó legmagasabb fokán állva, a magyar nemzeti zászló lobogása mellett, felcsendül nemzeti himnuszunk dallama, arcukon lecsordul egy-egy könnycsepp... Ezzel zárul a televízió s rádió minden esti műsora...

A Magyar Kultúra Napja nem tartozik a hivatalos, piros betűs ünnepek közé, de már hosszú évek óta egyre eredményesebben hívja fel a figyelmet azokra a tárgyi és szellemi értékekre, melyeket méltán érezhetünk magunkénak!

Minden év ezen napján rendezvények emlékeztetnek évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, múltunkra s figyelmeztetnek bennünket, hogy a mában úgy kell élnünk s cselekednünk, hogy a múltunk tanulságai alapján, a minél jobb, szebb, eredményesebb jelenünket s főleg jövőnket, az újabb nemzedékünk, gyermekeink, unokáik minél nagyobb, anyagi s szellemi értelembe vett, magas kultúrájú életminőséget, életszínvonalat biztosítsuk számukra.

Évek óta ezen a napon vehetik át kitüntetéseiket a pedagógusaink, hiszen talán ők tesznek a legtöbbet a magyar kultúra megteremtéséért, fejlesztéséért, ápolásáért, méltán megérdemlik a legmagasabb állami elismerést fáradságos munkájukért, tevékenységükért.

Nekünk, nagyszülőknek, nagymamáknak, nagyapáknak az egyik, talán a legmagasztosabb feladatunk, hogy mindezt tudatosítsuk gyermekeinkben s unokáinkban, hogy kellő tisztelet övezze pedagógusainkat, kapjanak megbecsülést az iskolákban s az osztálytermekben egyaránt.

E gondolatok jegyében kívánok nyugdíjas társaimnak, boldog új esztendőt a Magyar Kultúra Napja ünnepén!

Petraskó Zoltán

Kölcsey Ferenc (1790–1838)

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .