Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Mi lesz a nyugdíjas dal vége?

Sokat hallunk a nyugdíjakról rádióban, televízióban, olvasunk az újságban. Tisztázzuk a dolgot! A vitatott problémakör csak kis részben érinti a mai nyugdíjasokat. Főként azokról szól, akik ma még aktív (?) dolgozók, akiket a vitás két, illetve hárompilléres nyugdíjbiztosítás érinti. Ne menjünk most ebbe bele. A mai nyugdíjasokat sokkal jobban érdeklik, mert közvetlenül érintik a rendszeres nyugdíjemelés változásai, az alacsony összegű nyugdíjak korrekciója, amit 2008-tól befagyasztottak, majd 2010-ben lefaragták a költségvetésből, s egyidejűleg a 13. havi nyugdíj-kiegészítést is leállították.

S mivel azt a korábbi ellenzék erősen kifogásolta, sokan azt remélték, hogy kormányra kerülve mindezt visszaadják, sőt…! Dr. Iván László professzor, a Fidesz nyugdíjas ügyekben illetékes szakértője erre határozott ígéretet is tett. Szerintem jól jönne nekünk az említett pofonok után egy kis simogatás – de úgy tűnik, erről egyelőre szó sincs. Vitatkozhatnánk, hogyha meghagyják a kétkulcsos adórendszert, s nem a magas keresetűek jutnának többletjövedelemhez, ha meghagyták volna a kiskeresetűek adókedvezményét, stb., jutna ezekre, megmaradhatna a nyugdíjasok vásárlóereje, gond nélkül fizethetnénk a közüzemi számlákat, hiteltörlesztést, egyebeket. Igaz, jól járnak a magas keresetű, háromgyermekes családok – a mi nagy családunkban is vannak ilyenek –, akik ezután nem fognak adót fizetni, de a terhek nagy része a hárommillió nyugdíjast sújtja. Az alapvető élelmiszerek inflálódása, a rezsiköltségek (víz, gáz, villany díjai) növekedése leginkább ugyancsak bennünket érint, ezt a szűkkeblű emelések jelenleg nem tudják követni.

Ha megkérdezi valaki, mennyi a nyugdíjam, azt válaszolhatom, szép kisnyugdíjam van. Fő, hogy élek, s „apasztom a nyugdíjkasszát”, örülök annak, hogy növekszik az átlagéletkor, s magam is szép életkilátásoknak nézhetek még elébe. Megvannak a barátaim, lakásom, családom, néha még művelődésre, szerény szórakozásra, kirándulásra is jut. Eszem ágában sincs a statisztika javítása érdekében „a földbe bújni”!

Emberek! Ne szítsuk az ellentéteket a nyugdíjasok és az aktívak között! A gazdaság megélénkülése bizonyára megteremti a nyugdíjfizetés törvényben előírt biztosítását, s a nyugdíjfolyósító ezután is végzi a dolgát. Az erős gazdálkodó szervezetek, a „multik” bizonyára gyakorolni fogják szolidaritási kötelezettségüket dolgozóik, nyugdíjasaik érdekében, még ha különadó-terheik nyomasztják is őket. Nyugdíjasok, reménykedjünk, bizakodjunk! Ennek lehetősége még megmaradt nekünk!

Dombóvári István (a szerkesztők korrekcióival)

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .