Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Versek, dalok, táncok Nagyhalászban

Tartalmas tavasz Leveleken

Ez a tavasz is a szokásosnak megfelelően indult, mert a hagyományos, megszokott és minden évben elindult dolgok követték egymást. A kultúra napját, a farsangot ismertettem. Majd szalvétakiállítás tarkította a foglalkozást. Az ifjúsági szervezettel közös programunk is folytatódott. Lányok jöttek hozzánk és tanulták meg a varrás, hímzés különböző formáit. Igen ügyesen forgatták a tűt. Reméljük, továbbra is fogják alkalmazni. Mert a szálöltés, akár a keresztszemes, avagy a gobelinkészítés nagyon hasznos időtöltés. Ott voltunk az évi záró rendezvényükön is, ahol összefoglaltam röviden eddigi együttműködésünket, az énekkarunk pedig népdalokkal színesítette programjukat. Nagyon értékes volt az egész délután.

Orvosi előadást hallgattunk az öregkorúak egészségügyi helyzetéről, veszélyeiről. A helyes táplálkozás és mozgás jelentőségéről dr. Székely Anita háziorvos előadásában.

Az alsó tagozatosok közül az egyik második osztály jött el, Kulcsárné Rúzsa Mária vezetésével és adtak szép anyák napi műsort a nagymamáknak.

Eljött az első idei kirándulás is. Nyírbátor, Nyírbéltek volt a cél. Nyírbátorban először a római katolikus minorita templomba mentünk. Babály András atya fogadott bennünket a teljesen felújított gyönyörű épületegyüttesben, mert egy új szárnyat is kapott a parókia. Csak ámultunk és bámultunk, olyan szép lett, mert korábban is jártunk itt. Láttuk a nagy átváltozást. Nagy szeretettel köszöntötte a zarándokként érkezőket, majd szentmisén vettünk részt. Áldását adta ránk a végén, kívánva további jó egészséget és szeretetet. Egy rövid közös fényképezkedés és beszélgetés után búcsúztunk el. Korábban már Munkácson is találkoztunk.

Idegenvezetővel mentünk tovább, az új sétányon vezetett el egészen a szintén felújított református templomig. Útközben a sétányon levő szoborcsoportokat ismertette, legendákat is hallhattunk. Ezek a szobrok mind Nyírbátorhoz tartoznak, a város történetéhez kapcsolódik, ahogy vezetőnk – Hatházi Enikő – ismertette. A Báthori családhoz, a sárkányokhoz. A vízi és hegyi sárkányokhoz. Nagyon szép az egész, az egész környezete. A templomnál ott van a régi két szobor, a sétány pedig egy szép, nem hivalkodó szökőkúttal indul. A végén, a templomon túl a Várkastély épületébe mentünk. Már messziről vonzott bennünket. Belépve, megdöbbenve cövekeltünk le, mert a nagydarab hóhért látni bárdjával. Az egész vár egy csoda, sok-sok szoborral. Itt van – a legenda szerint – Báthori Erzsébet megmintázva, amint szűzlányok vérében fürdik egy nagy fakádban. Érdemes volt Nyírbátorba eljönni.

Nyírbéltekre mentünk ki délután, ahol a nyugdíjasok egy részével találkoztunk. Majd a két templomot, az Árpád-kori római katolikus és a görög templomot látogattuk meg. Majd a közösségi házban nótákkal, versekkel szórakoztattuk egymást. Szép, rendezett település.

Amilyen szép akácillatos úton mentünk, azon jöttünk is vissza Levelekig. Tartalmas napot élve, lelkiekben megerősödve érkeztünk meg. Sok szépet láttunk, ennek jegyében töltöttük a napot, és vidáman, dalolva érkeztünk haza.

Dávid József


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .