Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Túl a kilencvenen

Túl a kilencvenen


Mindenik embernek a lelkében dal van, és a saját lelkét hallja minden dalban…” – vallja Babits Mihály sorait élete értelmének az az ember, akiről senki sem hinné, hogy hamarosan eléri a kilencvenegyedik évét.

Pedig Erdős Jenőt Nyíregyházán, a megyében és országszerte nagyon sokan ismerik. Tulajdonképpen mindenki, akivel összehozta az éneklés, a zene. Rengeteg pedagógus, számtalan kórustag és még többen azok, akik szeretik a dalt. Kórusokat alapított, segített Vajától Mátészalkáig, de nincs a megyében olyan énekkar, amelyhez ne volna közvetlen köze. Hosszú évtizedeken át vezette, szervezte, népszerűsítette a népdalt, népzenét tanítóként, tanárként, karnagyként, zsűritagként, szakfelügyelőként. Tarpán az idén rendezték meg a 37. megyei népzenei fesztivált, s mint mindig, most is ővele.

Békés megyében, Sarkadon született 1920. november 27-én. Szabómester édesapja és édesanyja korai halála után árvaként került a debreceni református egyház jóvoltából és a legnagyobb kedvezménnyel jutott a kollégiumba, s ott végzett húszévesen. Kántortanító lett 1940 őszén a vajai iskolában, s néhány hét alatt – „micsoda bátorság volt ez tőlem!” – már negyven tagú kórussal adta elő a 150. genfi zsoltárt. A merész kezdetet azzal magyarázza, hogy gyermekkorától mostanáig a legnagyobb örömöt szerzi neki a zene.

Aztán háborús évek jöttek, katonaság, kiképzés, frontszolgálat, fogság, s negyvenöt őszén újra Vaja. Majd következett a járási székhely, Baktalórántháza, azután Mátészalka. Volt abban minden, sportkörszervezés, iskolavezetés, száztagú Erdért-kórus és Mátészalkai Pedagóguskórus (1958 óta, ma is működik, 22 éven át vezette Erdős Jenő!) megalapítása, karnagyi képzés. S volt a munka mellett, Egerben magyar–történelem–ének-zene szakos diploma megszerzése, majd a debreceni egyetem pedagógia szakának elvégzése.

Hinné-e valaki, aki közelről nem ismeri, hogy ez az egyenes tartású öregúr, mindig tisztán, elegánsan öltözve, hetvenegy esztendeje dolgozik? Mert hogy most is dolgozik, azt jól bizonyítja, hogy a megyei pedagógiai intézetnek ma is aktív segítője. – Ha felütöd a hangadó.info-t, ott minden zenével, énekkel kapcsolatos eseményről beszámolok…

Tíz esztendőn keresztül szervezte a megyében a Filharmónia bérleti hangversenyeit. Ezerhatszáz (!) koncertet, tizenötezer felnőtt és ifjú bérletesnek!

Éltet a munka, hogy nem vagyok felesleges a társadalom számára – foglalja össze életelvét. S hogy mire büszke leginkább, a válasza tömören ennyi: két diplomás gyermekemre, négy unokámra és immáron hét dédunokámra, a tizenkilenc tagú családomra. Akik szeretnek, törődnek velem. Öt éve hagyott itt hűséges párom, nekik köszönhetem, hogy nem maradtam egyedül

Nyíregyházán él harminc esztendeje, a gyermekeihez közel egy takaros kis társasházi lakásban. Odafigyel rá a család, hétvégeken náluk étkezik, hétközben az Arany János Iskolából kapja – mint mondja – a finom kosztot.

Rá kell kérdezni: kapott-e elismerést, s milyeneket. Sorolja: Mátészalka díszpolgárává választotta, kapott Alkotói díjat, Kiváló Tanár címet, Eötvös József-emlékérmet, Váci Mihály-díjat és a megyei közgyűlés emlékérmét. Ezek közül is kiemelkedik a nagy szakmai elismerés, a pedagógus kórusmozgalom hatvanéves jubileumán, a fővárosban, a Mátyás templomban átvett Fasang-díj. Ez a megemlékezés egybeesett Kodály Zoltán születésének 125. évfordulója ünnepségeivel, s Erdős Jenő karnagyot kérték fel a megnyitó beszédre. Élete megkoronázásának tartja ezt a napot, s teszi hozzá: – bárcsak ma is annyi gondot fordítana az ország az énekre, a zenére, a kórusmozgalom támogatására, fennmaradására, mint az előző évtizedekben!

Sok eseményt sorolhatna még Jenő bácsi – ahogy mindenki szólítja –, melyen ő játszotta a főszerepet. Közülük itt csak egyet: harminc évvel ezelőtt, az akkor új megyei művelődési központ avatóünnepségén Erdős Jenő szervező munkája eredményeként csendült fel Kodály két nagyszerű ünnepi szerzeménye, a Psalmus Hungaricus és a Budavári Te Deum.

Könyvespolcának két sorát töltik meg az általa írt könyvek, füzetek, tanulmányok. Valamennyi Mátészalka, Nyíregyháza és a megye zenei életéről szól, a népdaltól, népzenétől a komolyzenéig. És jól ismerik őt nyugdíjas klubjaink éneklő tagjai szerte a megyében, hiszen a versenyeken, bemutatókon, fellépéseiken szinte mindenütt jelen volt, értékelt, zsűrizett. Jenő bácsi lelkében valóban dal van! Annyira így van ez, hogy baráti köre is zeneszerető, zeneművelő emberekből áll.

Mit gyűjtött hosszú élete során? – kérdezem, mire a válasz egyszerű: szép, rendes családot és nagyon sok zenét kedvelő, éneklő, muzsikáló embert!

Kopka János

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .