Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Legfrissebb hírek, események


Évfordulók, megemlékezések

Őszi-téli örömök Leveleken

Az Őszi Levél Nyugdíjas Egyesület tagjai nem panaszkodhatnak, hogy unatkoztak az őszön. Igen tartalmas összejöveteleken voltak, s szerepeltek is.

Először a megyei nyugdíjas találkozón voltunk Nyíregyházán. Majd megyei körútra mentünk, ahol a CARMO Petőfi-túra pályázatát is teljesítettük, második díjat nyerve.


Magyon a három község – Besenyőd, Magy, Levelek – nyugdíjasai ökomenikus istentisztelettel kezdődő egész napos találkozón vettünk részt, ahol a műsort mi adtuk.


A nyugdíjas karácsonyon, Nyíregyházán tőlünk kevesen voltunk, de ott volt klubunk egyik házaspárja, akik házasságuk 50. évfordulóját ünnepelték. Csodálatos ünnepség volt. Aztán egy egri főiskolás lány jött hozzánk, Levelekre, akinek a régi karácsonyokról meséltünk, és énekeltünk, kántáltunk. Ünnepi díszítés emelte a délután hangulatát. Karácsony előtti szombat este az iskola tornacsarnokába karácsonyi hangversenyre, ünnepélyre voltunk hivatalosak. Itt a nyugdíjas klub tagjai énekeltek a felnőtt kórusban, egy másik csoport a betlehemest adta elő. Sikerünk volt, akár az iskolai csoportoknak is. Szép, hangulatos volt az egész este.


Aztán jött az év végi taggyűlés. Ez is hagyomány, hogy ilyenkor megünnepeljük az elmúlt évet, név- és születésnapjaival együtt, és köszöntjük az újévet, ebéddel bezárva. Itt is ünneplünk, műsorral kedveskedett az óvónők csoportja. Itt köszöntöttük a Jászkovics házaspárt házasságuk 50. évfordulóján.

Megemlítem még szeptemberi kirándulásunkat a Dunántúlra. Jártunk sok templomban. Pakson a Makovecz Imre tervezte katolikus templom volt az első állomásunk, majd Pécsvárad, Zengő-várkony, Mecseknádasd és Pécs – a Bazilika és a Dzsámi – következett, végül a Siklós-Máriagyüdi kegytemplom. Jártunk gyertya- és cukorkakészítő-, gyertyaöntőműhelyben, Szalmakincstárban, Tojásmúzeumban, a Zsolnay Porcelánmúzeumban. A siklósi várban viaszba öntve találkoztunk a Tenkes kapitányával is.

Eredményes, sikeres volt az elmúlt esztendő.

Dávid József

Képeinken A protestáns egyházaknál egyre több teológiát végzett lelkésznő szolgálatával is meg kell barátkozni.:

Falu végén kurta kocsma – mi is húzattuk a nótát.

Biblia-vetélkedő Mátészalkán

A Mátészalkán működő Idősek Kertje Nyugdíjas Otthon szervezésében, 2008. november 26-án bibliaismereti vetélkedőt rendezett, a Biblia Éve, 2008 tiszteletére.

Hat nyugdíjas és fogyatékkal élő szervezet is benevezett a vetélkedőbe, többek közt a Royal Nyugdíjas Klub is. A hat csoport 5-5 főből álló csoportokat állíthatott ki versenyre, és a többi kísérő, hallgatója, illetve szemlélője volt az eseménynek.

A zsűri tagjai Szászi István alpolgármester, Nagy György református lelkész és Lengyel Zoltán diákotthoni igazgató (presbiter) voltak. Szervezők az Idősek Kertje igazgatónője, Bráder Zoltánné és kolléganője.

Nagy készülődéssel és izgalommal indultunk a versenyen, és az eseményhez illő komolysággal beszélte meg a csoportok mindegyike a Bibliáról szóló kérdések megoldását.

Gyermeki izgalommal akartunk megfelelni e fenséges ünnep követelményeinek, a tesztlapok pontos kitöltésével, a bibliai igék hangos idézésével, az éneklésekkel és többféle feladat megoldásával. A verseny kb. 2 óra hosszat tartott.

Klubunk dobogós helyre került, ami szép és tartalmas emlékezés volt az ókori próféták jobbító szándékára, Isten akarata szerint.

Siketné Varga Malvin

klubvezető

Nyírbátori számvetés

Az elmúlt, 2008-as évre visszatekintve megállapíthatjuk, hogy programokban és a szabadidő kellemes eltöltésében is tartalmas évet hagytunk magunk mögött. Városunk gazdag kulturális és történelmi hagyományokkal rendelkezik. Ezzel a lehetőséggel élve mi is számos rendezvényen vettünk részt, amelyeket az alábbiakban foglaltunk össze:

~ Reneszánsz farsangi felvonulás a Báthori-várkastélyig, ahol egy színdarabot adtunk elő a Reneszánsz Év jegyében. A fellépésünket a zsűri különdíjjal jutalmazta.

~ Részt vettünk – mint civil szervezet – a Kistérségi Kulturális Közkincs Kerekasztal programjain, ahol neves szakemberek előadásait hallgathattuk, például a vidék felzárkóztatása, a közművelődés, a turizmus fejlesztéséről.

~ Megemlékeztünk a reneszánsz koráról, Mátyás királyról, a Költészet napjáról, és az aradi vértanúkról. Egyesületünk tagjai (Kunságiné Figula Erzsébet, Buzogány Márta, Szarka Lászlóné és Pásztor István) előadást tartottak, majd ezt követően ez elhangzottak alapján szellemi vetélkedőre került sor.

~ A kempingben tartott városi majálison beneveztünk a Bográcsfőző Versenyre, ahol első helyezettek lettünk.

~ A Papok Rétjén felállított sátorban mind a Gyermeknapon, mind a szüreti felvonuláson több ezer gyereket vendégeltünk meg egy-egy csésze teával és zsíros kenyérrel.

~ Részt vettünk a nyírbátori református műemlék templomban, a kenyérmezei csata évfordulóján rendezett ünnepségen.

~ Megemlékeztünk 1956-ról a Báthori István Múzeum kertjében, ahol megkoszorúztuk az emlékművet, ezt követően pedig megtekintettük a Talán Teátrum előadását.

~ A Kulturális Örökség Napján a máskor nem látogatható épületeket, emlékhelyeket tekintettük meg. Így például ellátogattunk a Határőrség épületébe, az UNILEVER gyárába és múzeumába, a Báthori István Múzeum kőtárába, és a Kulturális Központ technikai vezérlőjébe is.

~ Októberben Báthori Gábor erdélyi fejedelem szobrának avatásán vettünk részt.

~ Jelen voltunk Orbán Balázs, a legnagyobb székely történetíró és utazó életútját bemutató könyvbemutatón.

~ A múlt évben is sokat kirándultunk. Megtekintettük a városból elszármazott nyíregyházi barátainkkal azt a budapesti néprajzi gyűjteményt, amelyet a szintén Nyírbátorból elszármazott Horváth Éva és férje, Laki Károly létesített a Mátyásföldön. Ellátogattunk a Művészetek Palotájába is, és a Duna mellett haladva számos nevezetességet mutatott be nekünk Raffainé Oláh Katalin.

~ Egy hétig üdültünk Székelyföldön.

~ A miskolci református fatemplom, a diósgyőri vár és Lillafüred is az útitervben szerepelt.

~ A szabadban főzés élménye sem maradt el a Családsegítő Központ udvarán.

~ Dr. Barkóczi Katalin és dr. Halász Csaba előadásában, szerezhettünk ismereteket az egészségmegőrzésről és arról, hogyan élhetünk stresszmentes életet.

~ Rendszeresen jártunk színházba, hiszen több tagunknak bérlete is van.

~ A klubfoglalkozások keretén belül sokat beszélgettünk, kártyáztunk, keresztrejtvényeket fejtettünk és számítógépes ismereteket tanultunk.

~ Évzáró ünnepségünk egy étteremben volt, ahol a gyerekek által adott műsorban gyönyörködhettünk. A zenés vacsorát tánc és tombola is követte.

A korábbi elnökünk, Boros Gábor által indított úton haladunk tovább, aki mint tiszteletbeli elnökünk javaslataival, tanácsaival továbbra is segíti munkánkat. Jelenlegi elnökünk, Kunságiné Figula Erzsébet a tagok aktivizálásával, új feladatok kijelölésével igyekszik minél tartalmasabb programot megvalósítani, olyanokat, amelyek szervezetünkhöz méltóak.

Tóth Lajosné vezetőségi tag

Őszi Levél Nyírturán

Már hírt adtunk megalakulásunkról, bár még nem vagyunk bejegyezve, egyesületünk él és működik. Kéthetenként jövünk össze, előadásokat hallgatunk, színházba megyünk, névnapokat ünneplünk, szalonnát sütünk. Az egyházakkal összefogva kirándulást szervezünk, egyházi hangversenyt hallgatunk. Volt egy kirándulásunk Erdélybe, és többször mentünk Hajdúszoboszlóra, gyógyfürdőbe.

Sajnos öt főnél többen nem tudunk menni egyszerre, mert az önkormányzatnak a kisbuszába többen nem férünk. De nagyon sok tervünk van, amelyeket azonban, anyagiak hiányában nem biztos, hogy valóra tudjuk váltani. Szeretnénk egy saját kézimunka-kiállítást is rendezni, de ez nehezen kivitelezhető megfelelő terem hiányában.

Szabó Gyuláné


A közlésre javasolt pályamunkáért veszi át ajándékát Molnár Józsefné a Nyíregyházi Főiskolán tartott ünnepségen. (Erdélyi Tamás felvétele)
Kéknefelejcs szereplései

Az encsencsi Kéknefelejcs Népdalkör augusztus 19-én legelőször Tiszakóródon lépett fel, a Rétes-fesztiválon, aztán Nyírlugoson szerpeltek a Ki Mit Tud?-on énekeltek. A népdalok mellett egyházi népénekeket is ad elő a kórus. Azután Békésben szerepeltünk, ahol kilenc kórus találkozott, oklevelekkel, ezüst és arany minősítésekkel térhettünk haza. Legutóbb, november 22-én a beszte-reci megyei találkozó énekeltünk, több programban.

Győri Ferencné elnök


A körútról Görögországba

Nyíregyházi Körúti Nyugdíjas Egyesület tagjai, családtagjaikkal és barátaikkal csodálatos 8 napot töltöttek a görögországi Sartiban.

A kellemes időnek köszönhetően sokat napoztunk és fürödtünk a tengerben. Ellátogattunk Thessalonikibe, hajóval az Athos félszigeten található férfi köztársaságba, körutat tettünk a Halkii-deni félszigeten, a bátrabbak öszvértúrára is beneveztek. Hangulatos görög esten folklór műsorban gyönyörködhettünk és a bőséges svédasztalos vacsora mellett éjfélig mulattunk, táncoltunk. Jövőre szeretnénk újra eljutni e szép tájakra.

Vareha Tamásné, egyesületi elnök


Szív Egyesület, Nagykálló

Az élet maga a mozgás.” ... E gondolat jegyében rendezte meg a Magyar Szív Egyesület szeptember 12–13–14-én a XIX. A szívbetegek Országos Konferenciáját és Sport-taIálkozóját Nagyatádon.

Városunk Szív Egyesülete is be/nevezett a fenti rendezvényre 24 fővel. Hosszú utazásunk ellenére kárpótolt bennünket a kedves fogadtatás, a nyitó ünnepség. Tartalmas előadásokat hallhattunk neves kardiológusoktól, pszichológusoktól. Megismerhettük Nagyatád Szívegyesületének programját, munkásságát.

A rendezvény második napján zajlottak a sportesemények. Labdarúgóink helyzetét nehezítette, hogy negyedik, ötödik mérkőzés végére nagyon elfáradtak. Gólkülönbséggel maradtunk le a dobogóról. Sakkozóink közül Ruszka Jolán nyugdíjas középiskolai tanár minden meccsét megnyerte, így harmadszor is felállhatott a dobogó legmagasabb fokára. Első helyezést ért el, büszkék vagyunk rá. Nagy Sándor férfi versenyzőnk negyedik helyezett lett. Dicséretet érdemel. A 800 m-es sikfutásban Tímár Imre szintén első helyezést ért el. Örültünk a második aranyérmünknek.

50 m-es gyorsúszásban Hamar Vilmos felállhatott a dobogó harmadik fokára. Így már meg volt a harmadik érmük, mint az olimpikonoknak. Női tekecsapatunk is eredményesen küzdött, ök a közép mezőnyben végeztek. Női asztali teniszezőink negyedik, ötödik helyezettek lettek: Tóth Györgyné, Hamar Vilmosné.

Az összesített pontversenyben középmezőnyben végeztünk, habár legkevesebb versenyzővel mi rendelkeztünk. Megelőztünk 50–60 fővel kiálló csapatokat is. A délután folyamán a nem versenyzők megismerkedhettek Nagyatád nevezetességeivel, múltjával, jelenévei, Szakszerű idegenvezető segitségé-vel. Nagyon tiszta, virágos, tágas szép kis várossal ismerkedtünk meg.

A harmadik napon színvonalas záróünnepségen vehettük át a kiérdemelt érmeket, okleveleket és elismerést.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Nagykálló Képviselőtestületének az anyagi támogatásért, Juhász Zoltán polgármester úrnak az utazásunk megszervezéséért. Köszönjük a sportolók helytállását, amellyel városunk hímevét öregbítették. Reméljük az elkövetkező időkben is alkalom nyílik arra, hogy hasonló rendezvényen részt vehetünk egyesületünk tagjaival.

Major György, az egyesület titkára,
Horváthné dr. Ónodi Borbála, az egyesület elnöke


A pócspetriek gazdag programjai

Július 30-án: egyesületünk tagjai Tiszabercelen voltak a Regionális Nyugdíjas Találkozón. Augusztus 2-án az énekkarunk részt vett a Tibolddaróci Népzenei Fesztiválon, ahol arany minősítést kapott, amire igen büszkék vagyunk. Augusztus 19-én jelen voltunk községünk augusztus 20-ai ünnepségén. Egyesületünk pályázatot nyert a Kistérségi Társulás keretein belül: Szeniorsport – Aktív életmód Egészségfejlesztő program címmel. Különböző programoknak voltunk résztvevői. Az egyesület tagjai az unokákkal töltöttek egy vidám napot a Pócspetri Vadászházban, ahol az unokákat megtanították a régi népi játékokra és különböző ügyességi versenyeket rendeztünk. Kerékpártúrát szerveztünk Máriapócsra a halastóhoz és fürdőhöz, a kegytemplomban szentmisén is részt vettünk. Kirándultunk Nyírbátorba is, ahol a nevezetességeket néztük meg. Ellátogattunk Penészlekre, a szabadidőparkba.

Eredménnyel pályáztunk a NCA Civil Szolgáltató Fejlesztő és Információs Kollégiuma civil szervezetek szakmai tanulmányútjának támogatására kiírt pályázatán. Ehhez nagy segítséget kaptunk a Biatorbágyi Őszidő Nyugdíjas Klubtól. Szeptember 20-án volt náluk a Ki mit tud? a környező teleepülések nyugdíjas szervezetei közreműködésével, ahol hagyományyőrző népdalkörünk szabolcsi népdalokkal lépett fel. Megnéztük Székesfehérvár nevezetességeit. (Romkert, Szent Imre templom, Feketesas Patikamúzeum, Szent Anna kápolna, Püspöki Palota, virágóra.) Voltunk a Pákozdi csata emlékműnél, körbejártuk a Velencei tavat. Másnap a Pannonhalmi Apátságba mentünk, az 1000 éves faltöredéket, az altemplomot, az európai hírű könyvtárat tekintettük meg. Idegenvezetőnk vezetésével megismertük az egész apátság történetét. Harmadnap megálltunk Budapesten, fölmentünk a várba, ahol történelmi nevezetességeket láttunk és gyönyörködtünk Pest panorámájában. Fáradtan, de szép élményekkel érkeztünk haza. Ez-úton mondunk köszönetet támogatóinknak, az önkormányzatnak és a Petri Szakszövetkezetnek.

Demeter Ferencné elnök


Rakamazi Összefogás

Ebben az évben az Összefogás Nyugdíjas Egyesület egy kissé visszafogottabban töltötte a hétfői klubnapokat. Sajnos, a pénzügyi helyzetünk nem nagyon engedte meg, hogy kirándulásokra költsük a tagdíjakból összegyűjtött kis összeget. De azért nem voltunk tétlenek. Amire az önkormányzat felkért, azt szívesen teljesítettük. Igyekeztünk a nyugdíjaspark virágait rendben tartani. a társadalmi ünnepségekből is kivettük részünket, énekkarunk többször is szerepelt. Az október 12-i almafesztiválon saját készítésű almás süteményekkel kínáltuk a látogatókat. A kulturális rendezvényen énekkarunk humoros dalokat énekelt. A felvonuláson lovas kocsival mentünk át a városon, amelyen egy almából épített kunyhó állt.

Ha anyagiakban nem is, de örömökben gazdagok voltunk. Szólóénekesünk, Dobró Józsefné Maca olyan sikeresen szerepelt a regionális dalostalálkozón, Ebesen, hogy részt vehetett a győri országos vesenyen, ahonnan szép oklevéllel tért haza. Négyen kísérték el győri útjára, akiknek a kötségeit az önkormányzat fedezte. Köszönjük!

November végén, a Német Kisebbségi Önkormányzat kérésére vállaltuk kulturális műsor megrendezését. Nemsokára itt a karácsony, melyre szívvel-lélekkel készülünk, s várjuk az önkormányzat képviselőit is.

Pásztor Józsefné, Gizike

az egyesület vezetője


„Várom a találkozást”
Számítanak egymásra a sóstói-sóstóhegyi nyugdíjasok A korábbi ismeretség, a közös lakóhely volt több mint egy évtizede a kovász, mely jótékonyan hatott a Nyíregyháza-sóstófürdői Nyugdíjasok Társadalmi Szervezetének létrehozásában. Ma az egyik legnépesebb klubként tartják őket a városban, csaknem száz taggal.

„Várom a találkozást, jó társaságban repül az idő” – fogalmazza meg az egyik törzstag azt a legfőbb kritériumot, amely alapja a jó klubmunkának. Már a család, az unokák is tudják, hogy minden második csütörtökön este a sóstóhegyi iskolában gyűlnek össze a nagyszülők. A téli hónapokban karácsony előtt adventi koszorú készítésében versengtek a szakképzett Hajzer Júlia irányításával.

Közvetlenül az ünnep előtt viszont a feldíszített tornateremben jöttek össze szinte teljes létszámmal, hogy az unokák, az iskola tanulói műsorral kedveskedjenek a nagyszülőknek. Sitku János fogta össze a műsort, irányította a fellépőket, emlékeztetve arra, hogy pedagógusként is önként vállalt feladata volt hasonló rendezvények megvalósítása. Az ajándék csokival boldogan elvonuló apróságok után egy kevés „felnőtt” szórakozás is volt, a klub tiszteletbeli tagja, Gosztola Adél színművész jóvoltából. A Karádi Katalin életét feldolgozó önálló estjéből adott elő néhány sanzont a jelenlévők nagy tetszése közepette. A jó hangulatú ünnepségen Szepesi Emil klubelnök azzal a szándékkal köszöntötte a meghívott vendégeket, köztük Nagy László alpolgármestert, Szabó Pált, a megyei nyugdíjas szövetség mb. elnökét, hogy közvetlenül érzékeljék az itt zajló klubéletet.

S hogy a móka, kacagás az új esztendőt is köszöntse január 3-ára tűzték ki a pótszilveszter időpontját. Valódi murira várták az iskola ebédlőjében a klubtagokat, a meghívott vendégeket. Az iskolai ebédlő üzemeltetőjével történt megállapodás alapján nem hiányzott a kedvezményes áron kínált meleg vacsora az asztalról, „saját” zenész húzta a talpalávalót, mert a táncos láb mindig kéznél van a nyugdíjasoknál is.

Ha pedig jön a tavasz, akkor jönnek a kirándulások. Az Északi középhegység legszebb tájait szeretnék felkeresni egy buszos út során. Az utazás költségeit némiképp csökkenti, hogy eredményesen pályáztak az önkormányzatnál egy kirándulásra.


Egy őszi felvétel: a klubban szokás, hogy negyedévente köszöntik a névnaposokat. A meglepetést Balogh Lászlóné szolgáltatta azzal, hogy megmozgatva nőtársait saját elképzelés, betanulás során párnatáncot mutattak be.
Ez év tavaszán indítottuk útjára a Nyírsuli Kht. szervezésében a Szépkorúak Sport Klubját a régiónkban egyedülállóként. Az indulásnál négy sportágban kívántunk lehetőséget biztosítani városunk és annak környezetében élő nyugdíjasok... részére... mára 103 fős tagsággal rendelkezünk... Május 1-jétől október 31-ig heti egy alkalommal, csütörtökönként 900 és 1200 óra között ingyenesen bocsátjuk klubtagjaink rendelkezésére a tekecsarnokot, 4 teniszpályát, a konferenciatermet, az ökölvívó csarnokot és a stadion rekortán pályáját...” – olvashatjuk a díszes programfüzetben,

Dajka László klubvezető elmondta, hogy a foglalkozásokon a tagság 60-70 százaléka részt vesz. Akik ide járnak sikeresen szerepeltek az országos szenior-versenyeken is, például Ózdon. Jövőre nagy felújítási munkák lesznek a stadionban, de májustól így is várják a nyugdíjasokat, az új tagoktól, az igazolványra 300 forintot kérnek. 2010-re viszont pályázni fognak arra, hogy Nyíregyházán rendezhessenek országos találkozót. A jelentkezőket a Sóstói úti stadionban várja Dajka László, telefonja: 0620-388 1402. Érdeklődni lehet a hon-lapjukon is: www.nyirsuli.hu


Tarcai Zoltán: EMLÉKEIM

50 év a zene szolgálatában –

Október elseje, a Zene Világnapja után nagy ajándékkal lepte meg a zeneszeretőket az ismert zenepedagógus, a Nyíregyházi Főiskola nyugalmazott tanszékvezetője: Nyíregyházán eltöltött ötven dolgos éve emlékeit adta ki vaskos kötetben, a Városvédő Egyesület segítségével. A szép kötet borítóján a vásárosnaményi fafaragó iparművész, Schmidt Sándor egyik zenei ihletésű faragványa látható.

Tarcai Zoltán szerepe a megye zenei életének szervezésében, zenetanárok képzésében és a kóruskultúra fejlesztésében, s ezzel az ifjúság Bartók és Kodály szellemében történő nevelésében elévülhetetlen. E könyv a fél évszázados életút felejthetetlen eseményeit idézi a szerző írásaiban, sok, részben színes képben, amelyet nemcsak a zeneszeretők, hanem minden, a szép iránt fogékony olvasó is élvezettel és haszonnal forgathat. Egy cd-t is csatoltak a szerkesztők a könyvhöz, melyről meghallgathatjuk jeles zenei események hangfelvételeit, a szerző és más zenei személyiségek hangját.

Idézünk a szerző bevezetőjéből: „Amikor az ember eléri életének jelentős fordulópontját, számvetést szokott készíteni, akár csak önmaga számára. S ha ezt – külső ösztönzésre – nyilvános közlés szándékával teszi, sokkal nehezebb helyzetben van, mert a háttérben ott motoszkál a visszatartó gondolat: ugyan kit érdekelhet ez egyáltalán? S az ilyen személyes emlékező számvetés veszélye lehet, hogy az ember beleesik az »öndicséret« csapdájába, amely tények híján az »önvallomást« hiteltelenné teheti. Ezért elég nehezen fogadtam el régi, kedves barátom, egykori kórusom oszlopos tagjának, a Nyíregyházi Városvédő Egyesület elnöke, Labossa Gusztáv meg-megújuló ösztönzését: készítsünk összegző kiadványt az évtizedek alatt elhangzott beszédek, előadások és más-más orgánumokban megjelent írások anyagából. Motiváló tényként szolgált, hogy az idén 50 esztendeje kerültem Nyíregyházára, közvetlenül az akkori nevén Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár és karvezető képző szakának elvégzése után.”

A könyv kereskedelmi forgalmát nem tervezik, de a Városvédő Egyesülettől igényelhető (Nyíregyháza, Dózsa Gy. u. 29.) (E. T.)November 6-án voltak egyévesek a „három Szabó-legények”, Gergő, Máté és Zsombor. Kevés boldogabb nagyapával találkozhatunk, mint az övékével, a közismert, népszerű nyírmadai nyugdíjas egyesületi vezetővel, Tamási Sándorral, aki múlt karácsonykor ünnepelte közöttünk az 50. házassági évfordulóját. Azóta tervezgetjük a páratlan csoportkép elkészítését, tudva, hogy nem sok nagyapának adatik meg ez a csoda, a három kis unoka szerető ölelése, kapaszkodása karjaiba, s elindulásuk a „saját útjukon”.

Sok boldogságot, Sándor, nőjetek nagyra, ikrek! (E. T.)Gyémántlakodalmasok

Brevák Bélát és feleségét Peimli llonkát a szabolcsi Szeretet Nyugdíjas Klub köszöntötte a 60. házassági évfordulójuk alkalmából.

Elsőként községünk polgármestere Lakatos Dénes, ezt követően a klub nevében Peimli Rudolfné mondta el köszöntőjét.

A klub tagjai Urbánné Margitka szavalatával, virágokkal és ajándékokkal kedveskedtek az ünneplő házaspárnak. Őszinte szeretettel kívánjuk, hogy még sok-sok boldog évet tölthessenek együtt az ünnepeltek, szeretetben és egészségben egyaránt!


Peimli Rudolfné, elnökBensőséges hangulatú ünnepségre jöttünk össze a Geszterédi Nyugdíjas Egyesületben, ahol 60. házassági évfordulójukon köszöntöttük a klubvezető, Radócz Andrásné Kovács Máriát és férjét. A klubtagok nevében Jakabóczkiné Tilike néni és Balogh Ferenc ajándékokkal, virággal, verssel, és köszöntötte őket a község polgármestere, valamint az újfehértói Nyugdíjas Klubból a Galambos és a Kocsis házaspár.

Mariska néni elérzékenyült hangon köszönte meg a sorsnak a hatvan év szépségeit és nehézségeit, szerető családját, három gyermekét és kedves unokáit. Megköszönte, hogy jóban, rosszban társai, támaszai lehettek egymásnak, biztosította férjét arról, hogy mellette van, szereti és fogják egymás kezét.

Az ünnepi vacsorát maga az ünnepelt készítette. Ezután volt idő nótázásra, táncra. Valamennyiünk számára maradandó élmény volt az ünnepség.Nyírmihálydi találkozás

Képek

Nyírmihálydi nyugdíjasok tanácskozásra hívták a szomszédos település nyugdíjasait, kellemes műsor, ebéd; a süteményeket az egyesület asszonyai sütötték. A Szolnok megyei nyugdíjas vezetők megtekintették a község helytörténeti múzeumát és templomát (2005. június 6.)
Kortárs Nyugd. E. rendezvénye

Képek

Kortárs Nyugd. E. rendezvénye Sóstón augusztus 17-én. A levesbevalót az asszonyok maguk készítették.
Leveleki sajtónap

Képek

Leveleki sajtónap a 10 éves Nyugdíjasélet megvitatására Erdélyi Tamás szerkesztővel és a levelekiekkel. (2005. október 17.)

Orosz Szilárd

Képek

Orosz Szilárd a Dialóg nyugdíjas egyesületben, amelynek és a Nyugdíjaséletnek alapítója, máig főszerkesztője. Beszélgető társai: Géczi Ferenc elnök, Ferencz Miklósné és Bardócz Sándorné (2005. október 25.)
Dialóg karácsonyi jubileumi vacsora

Képek

Fellépett a Horváth-házaspár. Megjelent a városi szövetség elnöke, dr. Csiszár Gabriella. Giba Tamás alpolgármester itt adta át Orosz Szilárd Bencs László-aranyérmét (betegsége miatt nem volt jelen). A jubileumi, 10 éves ünnepséget vacsora követte. (2005. december 29.) (7426-7428) Orosz Szilárd aranyérme
A Dialóg-nőnap

Képek

A Dialóg-nőnap (2006. március 7.)
Ibrányi tanácskozás

Képek

A megyei testület Ibrányban tanácskozott május 18-án. Berencsi Béla polgármester az 1993-ban várossá vált Ibrány fejlődéséről, az önkormányzatnak az ifjúságért, a munkahelyteremtésért, az idősek támogatásáért, a kultúra fejlesztéséért folytatott. Fekete Sándorné egyesületi elnök a szomszéd települések nyugdíjasaival való kapcsolataikat dicsérte. Gyúró Imre a megyei szövetség további feladatairól beszélt, kiemelte a határon túli és a regionális kapcslatok fontosságát. Itt jelentette be a szövetség honlapjának indulását. Szabó Pál a szolnoki és hajdúi egyesületekkel kialakítandó kapcsolatokról számolt be. A rendezvény után megtekintették a szépen kialakított helytörténeti gyűjteményt és a horgásztó partján fogyasztották el közös ebédjüket.
Leveleki találkozó

Képek

A következő kistérségi találkozóról Dávid József egyesületi titkár számolt be. Leveleken június 23-án Tóth Antal polgármester fogadta a baktai és madai klubokon kívül a kárpátaljai Nagybégányból érkezetteket. Gazda László megyei közgyűlési elnök köszöntője után Simon József ramocsaházi polgármester a kistérségi feladatokról beszélt. Majd köszöntötték a 10 éves Arany Ősz Nyugdíjas Egyesületet, szép műsorral, vidám zenével, nótázással.
Berceli regionális találkozó

Képek

Nagyobb létszámmal, gazdag programmal rendezték meg a tiszaberceli regionális találkozót a Tisza-parton augusztus 10-én. Zsíros Antalné elnök tíz község vezetőit és klubjait köszöntötte. A megyei önkormányzatot Szilágyi Dénes alelnök képviselte, Makara Sándorné pedig a nyugdíjasokat érintő szabályozások változásáról beszélt. A kitűnő időben ízletes ebéd és pazar műsor szórakoztatta a nagyszámú hallgatóságot.
Világnap I.

Képek

Az idősek világnapja budapesti rendezvényére, amely szeptember 15-én volt, megyei csoport utazott. A Kongresszusi központban meghallgatták Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érzékeny köszöntőjét, amellyel biztosította a nyugdíjasokat arról, hogy az ország nehéz gazdasági helyzetében sem hárítja át annak anyagi következményeit rájuk. A népszerű, zenés műsor után apró ajándéktárggyal kedveskedtek a résztvevőknek.
Világnap II.

Képek

A megyei világnapi rendezvénye október ezúttal az elmaradt nyári rendezvényt is pótolta. Közel háromezren voltak kíváncsiak a megyei elnöki székből a választások miatt távozó Gazda László köszöntőjére. Az országos elnök, Jankovits György ezúttal a reménység hangján szólt a kormány szándékairól és cselekedeteiről. Losonczy Léna költőnő köszöntő verse után óvodások táncoltak, majd a Dupla kávé együttes zenéjére szórakoztak a nyugdíjasok. A saját csomagból elfogyasztott ebéd után szinte az egész csarnok felkerekedett, hogy tánccal, nótázással fejezze ki reménységét a jövőben.

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .