Vásárlók könyve

Az üzletekben jól látható és könnyen hozzáférhető helyen kell elhelyezni. a kereskedelmi hatóság által hitelesített, folyamatosan számozott oldalú vásárlók könyvét kell elhelyezni.

A vásárlók könyvébe bejegyezhetik az üzlet müködésével, továbbá az ott folytatott kereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos panaszaikat és javaslataikat. A vásárlót e jogának gyakorlásában megakadályozni vagy befolyásolni tilos.

A jótállás – hétköznapi nevén garancia – a hibátlan teljesítésért vállalt fokozott helytállás. Azoknak a tartós nevén fogyasztási cikkeknek a körét, amelyekre jótállási kötelezettség terjed ki a 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet tartalmazza. Nem kizárt azonban, hogy a jogszabályban szereplő értékhatár alatti termékekre a kereskedők önként vállaljanak jótállási kötelezettséget. Amennyiben nincs a termékre jótállás – vagy az már eltelt – szavatossági jogokat lehet érvényesíteni.

A békéltető testület hatásköre

A békéltető testület a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett müködő független testület. A békéltető testület hatáskörébe tartozik a fogyasztó és a vállalkozás közötti, a termék

    - minőségével,

    - biztonságosságával,

    - a termékfelelősségi szabályok alkalmazásával,

    - a szolgáltatás minőségével,

- továbbá a felek közötti szerződés megkötésével és teljesítésével kap-csolatos vitás ügy (fogyasztói jogvita) bírósági eljáráson kívüli rendezése: e célból egyezség létrehozásának megkísérlése, ennek eredmény-telensége esetén pedig az ügyben döntés hozatala a fogyasztói jogok egyszerü, gyors, hatékony és költségkímélő érvényesítésének• biztosítása érdekében.

Elérhetőségek

Hajdú-Bihar Megyei Békéltető Testület

4025 Debrecen, Petőfi tér 10. Tel.: (52) 500-749 E-mail: info@hbkik.hu


Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Békéltető Testület

5000 Szolnok, Verseghy park 8.Tel.: (56) 510-610 E-mail: kamara@jnszmkik.hu

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Békéltető Testület

4400 Nyíregyháza, Széchenyi u. 2. (42) 311-544, (42) 420-180 E-mail: endrediemese@invest.hu


Civil szervezetek édekérvényesítése
Vissza a főoldalra