Mit értünk betegjogok alatt?

Betegjog mindazon jogosultságok összessége, melyek az egészségügyi ellátás során az azt igénybevevő személyt megilletik, függetlenül attól, hogy az ellátást igénybe vevő személy betegsége miatt, vagy más okból kerül kapcsolatba az egészségügyi ellátással (pl. szürővizsgálatok). A betegjogok minden egyént, aki az ellátással bármilyen módon kapcsolatba kerül, egyaránt és egyenlő mértékben megilletik.

Mit tehetünk a zseblopás elkerülése érdekében?

  • vállra akasztható táskát tartsa a teste előtt, vagy szorosan a hóna alatt;

  • bevásárlásait nappalra időzítse;

  • kerülje a zsúfolt helyeket;

  • értékeit ne tegye a táska, vagy kosár tetejére, azokat belső zsebben helyezze el, vagy zárható táskában!

Mit tehetünk betöréses lopás elkerülése érdekében?

  • szereltessen több ponton záródó ajtót, mely megfelelő mechanikai szilárdsággal bír;

  • ne nyisson ajtót éjszaka;

  • a betörés észlelésekor azonnal értesítse a rendőrséget!

Mit tehetünk kórházi lopások elkerülése érdekében?

  • kórházban csak minimális értéket tartson magánál;

  • táskáját, iratait ne hagyja felügyelet nélkül;

  • ékszereit, értékes óráját hagyja otthon!

Amennyiben büncselekmény áldozatává vált, Áldozatsegítő Szolgálat áll rendelkezésre.

- Sz.Sz.B. Megyében: 4400 Nyíregyháza, Kereszt út 9. Tel.: 42/597-678

- Hajdú-Bihar megyében: 4024 Debrecen, Piac u. 42-48. Tel.: 52/503-165

- Jász-Nagykun-Szolnok megyében: 5000 Szolnok, Ostor u. 1/b Tel.: 56/511-576


A Nyugdíjasok Országos Szövetsége meghirdette a nyugdíjasok aktív részvételét a környezetvédő mozgalomban. Ezzel ki akarja fejezni a nyugdíjas társadalom együttműködési készségét egy olyan – mindnyájunkat érintő-témában, mint a környezetünk ügye. A környezetvédelem céltudatos, szervezett tevékenység, mely az ember tevékenységeinek káros következményeitpróbáljamegelőzni,vagyjóvátenni azért, hogy az élővilág és az ember károsodás nélkül fennmaradjon.

E fontos ügy mellé nekünk nyugdíjasoknak is oda kell állni, nem csak a magunk, de unokáink érdekében is. Nagyon sokat tehetünk, ki- ki a maga háztartásában, kiskertjében. Hogyan? Ha átgondoljuk jelenlegi szokásainkat, életvitelünket, biztosan észrevesszük, hogy keve-sebb vegyszert használhatnánk kiskertünkben, konyhánkban és a takarításhoz is. Talán a szeméttermelésünket is tudnánk csökkenteni, de biztosan energiamegtakarításra is lenne lehetőségünk.


Takarékoskodásunk gázzal, villannyal, vízzel, vegyszerekkel, nemcsak a pénztárcánknak tesz jót, hanem környezetünk kímélését, óvását is jelenti. Érdemes végiggondolni, vajon ésszerüen bánunk-e az energiával s egyéb javakkal. Energiafelhasználásunk több mint a felét a fütés teszi ki, ezért is megérdemli az első helyet, s ráadásul fütési szezonban nyugdíjunk jelentős részét erre fordítjuk. Bármilyen módon f&uunl;tünk is, ne fütsük túl a lakást, elégedjünk meg a 20-21 fokos hőmérséklettel, inkább vegyünk fel vastagabb zoknit, melegebb ruhát. Higgyük el, egy hét alatt megszokjuk és kevesebb lesz az esélye, hogy hidegre kimenve megfázzunk. Használjunk párologtatót, így melegebbnek érezzük a hőmérsékletet.A mosással ha körültekintőbben járunk el, villamosenergiát, mosószert és vizet takaríthatunk meg. Részesítsük előnyben az alacsonyabb hőfokon való mosást, és a megengedett mennyiségü maximális ruhamennyiséget mossunk!


Főzésnél is vannak lehetőségeink, kis odafigyeléssel csökkenthetjük gáz és villanyszámlánkat. Ne azzal kezdjük az ebédkészítést, hogy meggyújtjuk a gázégőt! Először készítsük össze a főzéshez szükséges dolgokat, s csak akkor gyújtsuk be a gázt, ha indulhat a főzés. Olyan méretü edényt használjunk, ami a gázrózsa vagy főzőlap méretéhez illeszkedik. Használjunk kuktát! Kuktával a

főzési idő az 1/3-ára csökken, ez főleg a hosszú főzési időt igénylő ételek, mint pl. a bab, csülök, nagyobb darab sonka egyben stb. esetében jelentős. A kuktában főtt ételek jobban megtartják az ízeket, kuktában gőzben főzhetünk.


Kovács Jánosné


A Szövetségünkről
Vissza a főoldalra