Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:

Gyúró Imre

(1929 Hajdúdorog – 2009 Nyíregyháza)


Fájdalmas veszteség érte Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét és Nyíregyházát Gyúró Imre elhunytával. A megyei tanács egykori elnökhelyettesét, az általa létrehozott megyei nyugdíjas szövetség tiszteletbeli elnökét élete 80. esztendejében, rövid, súlyos betegség után ragadta el a halál szerettei köréből.


A közismert oktatási, kulturális szakember Hajúdorogon született. Szülővárosában végezte alap- és középfokú iskoláit, szerzett a helyi katolikus tanítóképző intézetben kántortanítói képesítést. Pedagógiai pályáját Penészleken kezdte, de már fiatalemberként rábízták a nyírgelsei általános iskola vezetését. A Dél-nyírségi településen csaknem húsz évig dolgozott, amikor a tanácsválasztás során a Nyírbátori Járási Tanács elnökhelyettesének választották. Innen vezetett egy ciklus után életútja Nyíregyházára, a Szabolcs-Szatmár Megyei Tanács művelődési elnökhelyettesi posztjára. Ezt a megbízatást 1971-től a rendszerváltásig, egyben nyugdíjba vonulásáig töltötte be.

Megyei vezetői tevékenysége egybeesik az általa vezetett terület látványos megújulásával, új intézmények létrehozásával mind a művelődés, oktatás, egészségügy és sport területén.

Csendes szavakkal érvelt egy-egy, a megyeszékhelyt gazdagító intézmény érdekében. Így fűződik nevéhez az önálló társulatú Móricz Zsigmond Színház létrehozása, a Váci Mihály Megyei Művelődési Központ méltó elhelyezése, a megyei könyvtár új épületének kialakítása, míg vidéken a közoktatás színvonalának javítása, az új általános iskolai épületek emelése fűződik nevéhez. Olyan beruházásoknak is lelkes támogatója volt, mint a Nyíregyházi Tanárképző Főiskola kialakítása, a Sóstói úti kórház-komplexum száz ágyas részlegének megvalósítása.

Mind munkája során, mind szociális érzékenysége révén igen hamar felismerte, hogy a térség, a megye fejlődése nem csak új intézmények létrehozásából áll, hanem szükség van a területi különbségek mérséklésére, az általános fejlődés során időnként le-lemaradó megye és a benne élők sorsának javítására is. A szociális gondok felismerése, azok megoldása új távlatokat nyitott tevékenységében.

Gyúró Imre a megérdemelt pihenés helyett is a közéleti munkát választotta, amikor hozzákezdett a megyében lévő nyugdíjas klubok, szervezetek hálózatának kiépítéséhez. Ennek része volt, hogy a hatvan egyesületet, mintegy tízezer nyugdíjast tömörítő civil szervezet, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége elnökévé választották. Ezt a tisztséget 2008-ig töltötte be, majd lemondásával átadta a jelképes stafétabotot a fiatalabbaknak, miközben a Szövetség az örökös tiszteletbeli elnöki megbízással honorálta tevékenységét.

Halálával számtalan ötlete, megannyi családi elképzelése lett az enyészeté azzal, hogy mélyvénás trombózisa megállította szívét, s csendesen elhunyt 2009. augusztus 22-ére virradólag. Utolsó útjára a nyíregyházi temetőben számtalan pályatársa, barátja és ismerőse kísérte.

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .