Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
20 éves az Összefogás Nyugdíjas Egyesület

20 éves az Összefogás Nyugdíjas Egyesület

„Mi más nagyobb emberi győzelem van még a világon,

Mint szeretetre lelni, egy közösségben, valahová tartozni.”

(Váci Mihály)

November 30-án ünnepelte megalakulásának 20. éves évfordulóját az Összefogás Nyugdíjas Egyesület Rakamazon. Az összejövetelt a Városi Művelődési Központ nagytermében tartották, melyre közel száz meghívott vendég érkezett, többek között az egyesület alapító tagjai, Szabó Pál, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szövetség elnöke, városunk vezetői, valamint a szabolcsi, a balsai és a tiszaberceli nyugdíjas klubok képviselői is tiszteletüket tették.

Farkas Ernő polgármester köszöntő beszédét követően Filetóth Jánosné, Ibolya néni, a Remény Nyugdíjas Klub alapítója osztotta meg gondolatait: „Öröm visszagondolni arra az időre, amikor úgy éreztük, hogy életünknek eljött az a szakasza, amikor a lecsendesülés, pihenés időszaka kezdődik. De ott volt bennünk az érzés, hogy nem jó elszakadni, egy közösséget kellene alkotni, hogy együtt legyünk. Mert a közösségben, ha kialakul a szeretet, ha élővé tudjuk tenni, jó programokat szervezve, akkor abban sok öröm lesz és sok jókedv. Ott volt a feladat, hogy töltsük meg igényes tartalommal ezen közösség mindennapjait, legyen igényünk arra, hogy városunk rendezvényeibe bekapcsolódva, a lakóhelyet szépítve tevékenykedjünk.

1992. december 31-én, amikor felmerült bennünk a gondolat, hogy egy közösséget hozunk létre Remény Nyugdíjas Klub néven, 51 fővel alakultunk meg, Megterveztük a sok szép programot, melyeket sikerült is megvalósítani. Kirándulásokat szerveztünk, jártuk az országot, voltunk Budapesten, jártunk Ópusztaszeren, Lakitelken és másutt. Kis közösségünk szívesen eljárt a gyógyfürdőkbe is, az ország számos gyógyvizét kipróbáltuk. Színházlátogatásokat szerveztünk.

Klubfoglalkozásainkat előadásokkal tettük színesebbé, például egészségügyi témákban jártas előadókat hívtunk. Nagyon jó visszagondolni a Tisza-parton, vagy a Morotva-parton eltöltött időre, a közös szalonnasütésekre, a vidám farsangi mulatságokra, a közös karácsonyi ünnepségünkre. Rendszeresen kártya- és sakkpartikat tartottunk.

Igyekeztünk a város szépítéséből is kivenni a részünket, szemetet szedtünk vagy a temetőben az elhanyagolt sírokat tettük rendbe. Karácsonykor a betlehemes műsorban néhány klubtagunk is szerepet kapott.”

Pásztor Józsefné Gizike (2002. január 1-jétől ő a vezető) az azóta eltelt időszakról beszélt. „Az egyesület tagja a Szabolcs-Szatmár-Beregi Nyugdíjas Szervezetek Szövetségének és a Nyírségi Civil Háznak is. 2007-től a bíróság által bejegyzett egyesületként működik, innentől a név megváltozott Összefogás Nyugdíjas Egyesületre.
A Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége által rendezett sok-sok nyugdíjas találkozón, idősek napján, sportnapon vehettünk részt.

Beneveztünk az országos dalversenyre, ahonnan Dobró Józsefné dicsérő oklevéllel tért haza. Számos rendezvényen színpadi produkcióval léptünk fel. Énekkart alakítottunk, ahol tiszai dalokat szoktunk énekelni. A Nyugdíjas Szövetség szervezésében ezekről a dalokról kazetta is készült. Ezenkívül tánccsoportunk is van, táncoltunk már néptáncot, cigánytáncot, katonatáncot, gyertyafénykeringőt és sváb táncot is. Részt veszünk városunk szépítésében is, a társadalmi rendezvényeken mindig ott a helyünk. Segítettünk már árvízhelyzetben lévő településeken adományozással, vagy éppen beteg gyermekeken, kuponok gyűjtésével. Dr. Harsányi Béla többször volt már klubfoglalkozásunkon egészségügyi előadásokat tartani. Sok szép helyen kirándultunk már az évek során. Farsangi, karácsonyi és névnapi ünnepségeket is minden évben tartunk. Az általunk készített kézimunkákból (gobelinekből, horgolásokból) már többször volt kiállítás a Művelődési Központban.

Továbbra is szeretnénk tevékenyen részt venni a város életében, újabb tagokat toborozni, bővíteni a klub létszámát. Szeretnénk, hogy minden nyugdíjas korú együtt lenne, segítve egymást örömben és bánatban egyaránt. Szükség van ezekre a közösségekre, mert ha nem megyünk emberek közé, beteggé, depresszióssá válunk. A szép kirándulások emlékei elfeledtetik velünk, hogy betegek vagyunk. Jelenleg 27 fővel működik a klub, aktívan részt veszünk a város életében.”

Ezután a szomszédos nyugdíjas klubok vezetői köszöntötték a két klubvezetőt, majd a vendégek megtekintették az egyesület élettörténetét bemutató fotókiállítást. Az est táncos mulatsággal ért véget.

Pásztor Józsefné elnök

Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .