Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
„Megugrattak Hortobágyon…”

Megugrattak Hortobágyon…”


Már régóta vágytak a nyugdíjasaink a magyar pusztaság, a Hortobágy megtekintésére. Féltem egy kicsit, mert már voltam felnőtt csoporttal, és akkor nagyon soknak nem tetszett. Most is volt, aki megjegyezte: nem látott semmit a Hortobágyon! Pedig sok költő írt róla. Petőfi, Tompa, Reviczky, és a debreceni Oláh Gábor.

De kezdjük az elején. Menetben, Debrecenben a modern építésű Szent Család templomot néztük meg. Június végén indultunk el, mert még most nem teljesen kiégett a puszta. Európa legnagyobb füves, szikes területe. 1973. január elsején alakították ki, hozták létre a területén a Hortobágyi Nemzeti Parkot, hazánk első nemzeti parkját. Az USA-ban éppen akkor volt 100 éves az első nemzeti parkjuk. Hazánkban jelenleg tíz nemzeti park található. A Hortobágy a legnagyobb területű, 82 ezer hektáros. A tájat a Tisza alakította ki, tökéletes síkság. Olyan, mint az asztallap. Nem látni kiemelkedést rajta. Ezért mondta az illető, amit mondott. Ilyen egy puszta.

A Hortobágy egy táj, egy folyó és egy település neve is. A település 1966-ban jött létre. Itt található hazánk leghosszabb, a folyón átívelő kőhídja, a kilenclyukú-híd. Pompás látvány.

Persze sok mindent láttunk. Sok állatot, a puszta életét bemutató múzeumot, kiállító termet, filmvetítést. Láttuk élőben a háziállatokat, a pusztán régen élt állatokat. A piac soron láttuk azokat az eszközöket, amiket régen a pásztorok készítettek, és készítenek. Kalapok, karikás ostorok, szaruból készült eszközök. A múzeumban láttuk, milyen helyen aludtak, főztek a pásztorok. Igaz, délibábot nem láttunk. Érdekes lehet, ahogy költők leírják a jelenséget.

A szabadon élő állatokhoz a pusztán közlekedő szafari kocsival mentünk ki. Volt itt farkas, hattyú, pelikán, bivaly, ragadozó madarak. Kicsik és nagyok. Tehát volt látni, nézni való. A háziállatok között még fehér szamarat is láttunk. A csavart szarvú rackajuh is érdekes volt. A halastavakhoz sajnos nem tudtunk elmenni, mert egy hidat most újítottak fel. Ott rengeteg madarat láthattunk volna. Őszi vonuláskor 50 ezer vadludat és darut is látni.

Hortobágy községben egy épülőfélben lévő templomban jártunk. Egy ökomenikus templom. Belül még nincs kipucolva. De már használják. Az ötvenes években odatelepítettek emlékére épült a templom. Több tízezer embert hurcoltak ide. Dolgoztatták is őket. Az ő emlékükre épült a templom. Az elhurcoltak neve ott sorakozik a templom belső falán, kívül pedig emléktábla található.

Volt szórakozás is, mert fagylalttól kezdve minden enni- és innivaló található a bazár soron. Így zajlott le a pusztai kirándulás. Én úgy gondolom a többséggel együtt, hogy bőven volt látnivalónk! Aztán ahogy szokott lenni, hazafelé nótáztunk a buszon, nem maradtak ki a hortobágyi nóták, így a címben jelzett sem, „Megugrattak Hortobágyon, a karámból egy csikót…” A betyárokról is nótáztunk, hiszen ők is látogatták a csárdákat.


Dávid József


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .