Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Nyugdíjas Szervezetek Szövetsége
4400 Nyíregyháza Városmajor u. 2. Tel/Fax: 42/414-146               Levél nekünk
A megyei szövetség az egyesületek képviselőit, a nyugdijasokat, a Városmajor u. 2-ben, a Civilházban fogadja. Nyári ügyelet: szerda 9-12-ig. Megközelíthető a 12-es autóbusszal. A megyei elnök elérhető telefonon, a 30/968-6782 számon.
    Főoldal
    Dokumentumok
    Iránytű
    Hírek
    Tevékenységek
    Szolgáltatások
    Események
    Rendezvények
    Fotóalbum
    Környezetünk
    Kapcsolatok
    Vendégkönyv
    Történetünk
    Alkotásaink
    Egyesületi tagok
    Archívum

 
Friss hírek
    - Alapszabályunk
    - Új dokumentumok
    - Tagnévsor
    - TÁMOP

Támogatás:SZJA 1% Köszönetnyílvánítás 1%
Támogatónk:
Versek, dalok, táncok Nagyhalászban

Programok a tavasz jegyében

Eseményekben gazdag tavaszi hónapokat hagytak maguk mögött a gávavencsellői Kézfogás Nyugdíjas Egyesület tagjai. Első áprilisi összejövetelünk a Költészet Napja jegyében telt. Tizennégy társunk adta elő választott kedves versét. Néhány nappal később a Faragó-kertészetbe kirándultunk, ahol csodálatos virágok és kedves vendéglátás fogadott bennünket. A húsvétot követő kedden – hagyományainkhoz híven – tavaszi sétára indultunk a Lónyai csatorna töltésén. Nagyokat szippantottunk a friss tavaszi levegőből, közben jókat beszélgettünk, nótázgattunk.

Május ötödikén üzemlátogatáson vettünk részt a helyi Exil Food üzemben, ahol jó háziasszonyok módjára megfigyelhettük a gyors derelyekészítés technikáját. Természetesen, utána meg is kóstolhattuk a finomságot. A következő héten egészségnapon vettünk részt az óvodában. Segédkeztünk a zöldségekből, gyümülcsökből egészséges ételeket készíteni. Lelkesen bekapcsolódtunk a közös tornába, játékokba is.

Májusi programjaink kiemelkedő eseménye volt a kétnapos pécsi kirándulás.

A szervezéshez nagy segítséget kaptunk a Baranya megyei Nyugdíjas Szövetség elnökétől, Somogyváry Attilától, aki közvetítette kéréseinket a helyi nyugdíjasokhoz, és gondoskodott arról, hogy hasznosan és kellemesen teljen a pécsi tartózkodásunk két napja.

Megérkezésünkkor Palotainé Ildikó várt bennünket, akivel bár most találkoztunk először, mégis úgy öleltük meg egymást, mint régi ismerősök. Ő kalauzolt bennünket az első délutánon, de előrelátóan megtervezte a második nap programját is. Szakavatott idegenvezetése mellett megtekintettük a Zsolnay Múzeum csodálatos kerámiáit, sétát tettünk a városban, majd a Havi hegyről gyönyörködtünk Pécs panorámájában. A tettyei romokról megtudtuk, hogy valaha püspöki nyaralóként szolgált, ma pedig a pécsiek egyik kedvelt kiránduló helye.

Valamennyien izgatottan készülődtünk a Belügyiek Klubjával való találkozásra, amely a délutáni program zárása volt. Autóbuszunk a rendőrség udvarára kanyarodott be, ahol csupa mosoly, csupa kedvesség várt bennünket. A bemutatkozások és ismerkedés után vidám műsorra, közös szórakozásra is sor került. Az asztalon pedig finom sütemények és üdítő várta a vendégeket. Az együtt töltött közel két óra alatt megbizonyosodtunk arról – nem először –, hogy a nyugdíjas emberek, ha térben távol is élnek egymástól, lélekben nagyon közel tudnak kerülni. Búcsúzáskor meghívtuk vendéglátóinkat, látogassanak el Szabolcs megyébe, és hozzánk is Gávavencsellőre.

A második napon Ibolya volt a kísérőnk. Már 9 órakor fent ültünk a kisvonat kocsijaiban, hogy megismerhessük a város eddig még nem látott nevezetességeit, amiben segítségünkre volt a CD-ről hallott részletes ismertető. Leszállva a vonatról, a Széchenyi téren megcsodáltuk a Megyeháza Zsolnay-kerámiákkal díszített homlokzatát, a tér szobrait, majd betértünk a Belvárosi Plébániatemplomba, amely Pécs városának egyik jelképe. Egykor török dzsámi volt, ma katolikus templomként működik. Tetején jól megfér egymás alatt a kereszt és a félhold.

Egy finom fagylalt elfogyasztása után a Bazilikához sétáltunk. Csodálatos freskókat, szobrokat, a kincstárban egyházi ereklyéket láthattunk. Nem mulasztottuk el a közös imádságot sem a Bazilika áhítatot sugalló falai között. Megfigyeltünk több pécsi érdekességet, köztéri szobrokat, patinás épületeket, majd búcsút intettünk a városnak, hiszen még újabb látnivalók vártak ránk Zengővárkonyban.

Minden képzeletünket felülmúlta az a látvány, amely a Tojásmúzeumban fogadott bennünket. Európa több országából, több mint hatezer díszesebbnél-díszesebb, festett, csipke, gyönggyel kirakott, patkolt, zsinórral díszített – és még ki tudja, milyen technikával készült csoda volt a polcokon. Ezt a látványt szinte felülmúlta a Szalmamúzeum, ahol a használati tárgyak mellett, egyházi ereklyék,bibliai jelenetek,ékszerek, játékok, stb. sorakoztak, mindez szalmából elkészítve.

Sokáig gyönyörködtünk volna a kiállított tárgyakban, de az előttünk álló, csaknem 500 kilométer indulásra késztetett. Útközben felidéztük a látottakat,elővettük a vásárolt kis ajándékokat, és jó érzéssel gondoltunk az elmúlt két napra. Rövid pihenő után vidám nótázással, tréfálkozással töltöttük az időt. Este 9 órára mindannyian otthon voltunk.

A kirándulás méltó befejezése volt az eseménydús tavaszi hónapoknak. Már tervezzük a nyári programokat, amelyek szintén tartalmasak és szórakoztatóak lesznek.

Turkó Sándorné titkár


Nyugdíjasélet
A szépkorúak kedvelt folyóirata, mely havonta jelenik meg. Tele hírekkel érdekességekkel.

Főszerkesztő: Erdélyi Tamás
Előfizethető a Szövetség irodájában (1400 Ft éves előfizetői díj) - (A lap indulása: 1995. december)


Generációnk
A nyugdíjasok országos érdekvédelmi folyóirata


Linkajánló
. . .